GRADSKO VIJEĆE

Odmaralište u Gradacu ide "na bubanj", a "nova SDA" blokirala prodaju zemljišta u Mostaru

Volio bih vjerovati da sve nema neku nacionalnu premisu, ko je kupac, kazao Kordić

Kordić: Bilo uvjetovanja. Avaz

Meliha Smajkic

15.7.2024

Mostarski vijećnici danas su podržali prodaju odmarališta u Gradacu u susjednoj Hrvatskoj, nekretnine koja se nalazi u samom centru tog mjesta na Makarskoj rivijeri, a u vezi koje je više od dvije decenije trajala pravna zavrzlama. 

S jedne strane Grad Mostar je vodio pravnu bitku sa uzurpatorima dijela nekretnine, a s druge postupak legalizacije objekta, budući da su samo dva pomoćna objekta bila upisana, uknjižena i zavedena u zemljišne knjige, dok to nije bio slučaj s glavnim objektom.

I gradonačelnik Mostara, Mario Kordić je nakon sjednice u izjavi za medije kazao da su taj dugogodišnji sudski spor uspjeli raspetljati te da očekuje kako će cijena prodaje biti izuzetno dobra.

Odmaralište Gradac: Atraktivna lokacija. Avaz

Međutim, odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Mostara nije išla glatko, pogotovo, kada je riječ o prodaji zemljišta u Sjevernom logoru. Kordić je otvoreno rekao da je to blokiralo novo rukovodstvo mostarske SDA.

- Kada se odluči prodati nekakvo zemljište, to nije nečiji hir nego smišljena akcija Grada. Novac na tom lokalitetu je direktan prihod budžeta grada i Gradskog područja Stari grad. Išlo se amandmanom protiv prodaje tog zemljišta. Zadnjih godina smo puno stvari uradili u vezi toga, od Regulacijskog plana, izmjene tog dokumenta, odluke o izgradnji doma zdravlja. 

Nejasna mi je odluka, ne bih želio špekulirati puno, ali sumnjam u iskrene namjere onih koji su dali amandman da se to skine, jer je obrazloženje njihovo trivijalno da ne bi prodavali sjeverni dio, dok se ne proda južni i ta neka luda objašnjenja. Volio bih vjerovati da sve nema neku nacionalnu premisu, ko je kupac, a ko nije, jer ako budemo tako razmišljali ne piše nam se dobro- rekao je Kordić.

Također, on je potvrdio da je dodatnih milion KM za „Vodovod“ bio uslov vijećnika „Koalicije za Mostar“ da podrže rebalans budžeta u iznosu od 152 miliona KM,a koji je u odnosu na sadašnji viši za 12 miliona KM.

- Bio je izazov donijeti rebalans zbog političkih previranja u SDA kojima svjedočimo zadnjih pola godine. Da, dodatnih milion KM je bio njihov uvjet, iako je sve bilo usaglašeno, ali smo u prvi plan, nakon svega, stavili sigurnost grada, projekte koje smo pokrenuli, socijalne i demografske mjere - rekao je Kordić.

Marić i Kordić. Avaz

Predsjednik Gradskog vijeća, Salem Marić, također se osvrnuo na činjenicu da su vijećnici Koalicije kojoj pripada amandmanom blokirali prodaju zemljišta u Sjevernom logoru.

- To je osjetljivo pitanje, a ja sams e zadnjih godina trudio da prostor Sjevernog logora izmjenom Regulacijskog plana dobije punu težinu i značaj. Naša zamisao je bila da se radi dio po dio, a ovaj dio obuhvata sadržava dom zdravlja, dječiji vrtić i četiri zgrade po dvije lamele i jedan park. 

Komisija za prodaju zamljišta je donijela zaštitne mehanizme, a procijenjena vrijednost zemljišta je tri miliona KM koja bi se slila u budžet i do čega bi 80 posto sredstava pripada Gradskom području Stari grad. 

Moja ideja je bila da se iz tih sredstava finansira izgradnja doma zdravlja. Zaista, neshvatljivo mi je da neko bude protiv toga - rekao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.