SEDAM PRIJAVA

Ko će na njegovo mjesto: Darku Ćulumu danas ističe mandat na čelu SIPA-e

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH sutra će razmatrati prijave

Darko Ćulum. SIPA

N. Aj.

14.7.2024

Sutra će biti razmatrane prijave pristigle na konkurs za izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH na sjednici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija rekao je ranije Srni da se na konkurs prijavilo sedam kandidata.

- Nezavisni odbor prvo će razmotriti koje su prijave potpune i te će prihvatiti, dok će eventualno nepotpune odbaciti, nakon čega će se pristupiti provjerama o neosuđivanosti kandidata - precizirao je Obralija, istakavši da će po završetku ovog procesa biti utvrđen datum razgovora sa kandidatima.

Nezavisni odbor će kada završi svoj dio posla, listu sa najviše pet uspješnih kandidata proslijediti ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću.

Aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu, koji je imenovan 2020. godine, mandat ističe danas.

Na dnevnom redu sjednice Nezavisnog odbora nalazi se i informacija o smrti Uroša Pene koji je bio drugi zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH je, između ostalog, nadležan za sprovođenje procedure izbora kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH - Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.