STROGA PRAVILA

U sezoni godišnjih odmora brojni građani u nedoumici: Šta se smije unijeti u avion

Putnici bi uvijek trebali provjeriti pravila aviokompanije, kažu iz Sarajevskog aerodroma. Zašto da vas zbog nekoliko stotina eura boli glava, navodi

Informirati se prije leta. Facebook

Meliha Smajkic

13.7.2024

Brojni građani BiH svoje godišnje odmore provest će na destinacijama na koje će putovati zračnim putem, a jedna od najvećih nedoumica odnosi se na to šta se smije unijeti u avion, kao lični prtljag.

Među pitanjima na koja građani traže odgovore su i ona šta se smije unijeti od hrane, lijekova, cigareta i slično.

Ručni prtljag

Tako svaki avioprijevoznik propisuje veličinu i težinu prtljaga koji putnik može sa sobom ponijeti u avion.

- Ova pravila variraju ovisno o aviokompaniji i vrsti karte koju putnik posjeduje. Generalno, prtljag se dijeli na ručni (kabinski) i predati (čekirani). Putnici bi uvijek trebali provjeriti pravila aviokompanije kojom putuju prije putovanja, kako bi izbjegli dodatne troškove ili probleme na aerodromu - kazali su nam iz JP Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Najčešće dozvoljena težina ručnog prtljaga iznosi od pet do deset kilograma, dok težina predatog prtljaga zavisi od klase u kojoj se putuje, a ona najčešće iznosi 30 kilograma za poslovnu, te 20 kilograma za ekonomsku klasu.

Darjana Maglov, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže nam da, kada je u pitanju zračni saobraćaj, vrijednost ličnog prtljaga kada putujete u EU je 430 eura, u odnosu na putnički, gdje je to 300 eura, a za osobe mlađe od 15 godina 150 eura bez obzira na vrstu prometa. Kod nas je 600 KM, navodi, bez obzira koji je saobraćaj u pitanju.

- Hrana koju smijete unijeti kao lični prtljag je sva ona koju planirate pojesti tokom leta i ona koju kupite u Duty free zoni. Treba se pridržavati šta je dozvoljeno unijeti u EU, jer je zabranjen unos mliječnih i mesnih proizvoda za sve putnike koji dolaze iz trećih zemalja. Hrana mora biti u originalnom pakovanju. Možete u ličnom prtljagu da imate hranu za bebe - kaže Maglov.

Prijevoz hrane

Naglašava da se carinski propisi odnose, prije svega, na prijevoz hrane prilikom putovanja iz trećih zemalja u države članice EU.

- Na takvim letovima u ručnom prtljagu zabranjen je prijevoz mesa, mliječnih proizvoda i drugih proizvoda životinjskog porijekla te povrća i voća. Kazne su različite od zemlje do zemlje gdje putujete, jer nije ista kazna ni u saobraćajnom prekršaju, pa tako ni u carinskom. Sigurno su do nekoliko stotina eura. Ali zašto da vas zbog nekoliko stotina eura boli glava - ističe Maglov.

Gotovina do 10.000 eura

- Vrijednost gotovine koju možete imati kod sebe je do 10.000 eura ili u protuvrijednosti u nekoj drugoj valuti. U svakom slučaju, svi koji se odluče na putovanje zračnim saobraćajem informacije treba da potraže od aviokompanija ili turističkih agencija u čijem aranžmanu putuju - upozorava Maglov.

Kada govorimo o akciznoj robi, odnosno duhanu i duhanskim prerađevinama, možete da ponesete 200 cigareta ili 100 cigarilosa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.