NEPOGODE

Sindikat Brčko distrikta apeluje na poslodavce da poštuju odredbe Zakona o zaštiti na radu

Svjesni smo visokih temperatura ovih dana na području Brčko distrikta ali i BiH i prema prognozama one će se nastaviti i u narednoj sedmici

Brčko. Fena

FENA

12.7.2024

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić apelovao je na poslodavce u tom distriktu da poštuju odredbe Zakona o zaštiti na radu u cilju zaštite radnika od visokih temperatura.

- Svjesni smo visokih temperatura ovih dana na području Brčko distrikta ali i BiH i prema prognozama one će se nastaviti i u narednoj sedmici. Apelujemo na poslodavce da u onim djelatnostima, pogotovo u građevinarstvu, da se obavezno prilagodi radno vrijeme, odnosno kada je najveći uticaj vrućina, a to je da se od 12 pa do 15 sati radnici direktno ne izlažu“, istakao je Babić.

Prema njegovim riječima, postoji poslovi gdje je teže prilagoditi radno vrijeme vremenskim uslovima i visokim temperaturama, pogotovo kada je aktuelna građevinska sezona ali bi trebalo praviti više pauza.

- Pozivamo i Inspektorat da vrši nadzor nad provođenjem Zakona o zaštiti na radu kako bi se spriječilo bilo kakvo narušavanje zdravlja radnika u Distriktu i da budu kažnjeni svi oni poslodavci ukoliko ne budu poštovali navedeni zakon - rekao je Babić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.