UPUTE EU

U susjednoj Hrvatskoj ukinuli skupi proizvod: Hoće li u BiH odzvoniti prešutnim minusima

Više od 600.000 građana BiH, prema posljednjim dostupnim podacima, koristi famozni minus po računu

Banke dužne obavijestiti. Facebook

Meliha Smajkic

12.7.2024

Više od 600.000 građana BiH, prema posljednjim dostupnim podacima, koristi famozni minus po računu.

Međutim, potpuna je nepoznanica koliko je građana "zaglibilo“ u takozvano prešutno prekoračenje po računu, umjesto dozvoljenog, koji kao proizvod postoji na našem tržištu.

Nije dobio

Radi se o proizvodu koji ima najveću kamatnu stopu i koji potrošačima pruža manju zaštitu. Prešutno prekoračenje je iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje klijentu po osnovu stalnih primanja, a koje klijent nije odbio podnošenjem pismene izjave.

Dopušteno ugovoreno prekoračenje je iznos sredstava koji banka daje na raspolaganje klijentu i koji je klijent samostalno zatražio i ugovorio s bankom.

Tako su u susjednoj Hrvatskoj, s posljednjim danom proteklog mjeseca, ukinuli famozna prešutna prekoračenja po računu, a u skladu s direktivama EU. U odnosu na dopušteno, prešutno prekoračenje po računu je kod naših susjeda, kako su to pokazala ispitivanja, bilo dominantno na tržištu.

- U skladu s dostupnim informacijama kojima raspolaže Agencija, sve banke na tržištu Federacije BiH nude dopušteno prekoračenje po tekućem računu, dok je broj korisnika prešutnog prekoračenja po tekućem računu zanemariv u odnosu na ukupan broj korisnika dopuštenog prekoračenja po tekućem računu - kazali su nam iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Pojasnili su nam da su banke, u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ako dopuštaju dopušteno prekoračenje tekućeg računa, dužne obavijestiti korisnika o visini nominalne kamatne stope, metodi njenog obračuna i ostalim troškovima kojima će teretiti tekući račun korisnika zbog prekoračenja, kao i o promjeni visine kamatne stope ili troškova.

- U slučaju da to prekoračenje traje duže od tri mjeseca, banka je dužna s korisnikom sklopiti ugovor o prekoračenju tekućeg računa - kazali su nam iz Agencije.

Nijedan aranžman

Ekonomski stručnjak univerzitetski profesor Željko Rička kaže da građani silom prilika ulaze u takve aranžmane.

- Prije svega bi trebali voditi osmišljenu finansijsku politiku i izbjegavati zaduživanja po bilo kojem osnovu. Međutim, kada se to ne može, onda, definitivno, nije dobro ostavljati dopuštenja po računu neugovorena. Zapravo, nijedan aranžman ne smije ostati neugovoren, a i za banke je dobro da dopuštenja ograničavaju - kaže nam prof. Rička.

Banke prate

Pojedine banke utvrđuju ograničenja i u vidu apsolutnog maksimalnog iznosa te se on može razlikovati prema vrsti ili rizičnosti korisnika.

Banke prate ukupnu zaduženost korisnika i platežnu sposobnost u skladu s važećim podzakonskim aktima Agencije, a posebno s Odlukom o upravljanju kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka - odgovorili su nam iz Agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.