VREMENSKA PROGNOZA

Temperature i do 41 stepen u BiH, u ovim dijelovima će pljusak rashladiti užarenu zemlju

Vjetar u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne slab do umjeren jugozapadni, a ostatku zemlje slab promjenljivog smjera

Avaz

N. H.

12.7.2024

U našoj zemlji sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni i istočnim područjima Hercegovine su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne slab do umjeren jugozapadni, a ostatku zemlje slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu i lokalno sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 39, na jugu do 41 stepeni.

U Sarajevu sunčano i vruće. Poslije podne umjeren porast naoblake može usloviti lokalni pljusak. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 36 stepeni.

Trodnevna prognoza

U subotu 13.07.2024., sunčano i vruće. Poslije podne na krajnjem sjeveroistoku Bosne je moguć lokalni pljusak. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i lokalno sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 42 °C.

U nedjelju 14.07.2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 41 °C.

U ponedjeljak 15.07.2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab u Hercegovini uglavnom jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 38, na jugu 41 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Dodatni porast temperaturnih vrijednosti uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika. Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. S obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, neophodno je izbjegavati duže boravke na otvorenom i izlaganje suncu, naročito osobe sa kardiovaskularnim problemima, te rizične grupe poput starijih, djece i trudnica. Nemogućnost adekvatnog odmora usljed manjka svježine u noći, dodatno će pogoršavati opštu sliku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.