PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Otvoreno pismo Makrona: Vlada će nastaviti da vrši svoje odgovornosti dok političke snage ne naprave kompromise

Vaš glas obavezuje sve nas da budemo dostojni trenutka

Emanuel Makron. Anadolija

S. S.

11.7.2024

Predsjednik Francuske Emanuel Makron obratio se sunarodnicima otvorenim pismom. Tri dana nakon održanih prijevremenih parlamentarnih izbora, predsjednik Francuske konačno je prekinuo tišinu u pismu upućenom Francuzima, koje je Le Parisien objavio u cijelosti.

- Poštovane Francuskinje, poštovani Francuzi,

Dana 30. juna i 7. jula, mnogi ste izašli na birališta da izaberete svoje poslanike. Pozdravljam ovaj angažman, znak živahnosti naše Republike iz koje, čini mi se, možemo izvući nekoliko zaključaka.

Prvo, postoji potreba za demokratskim izražavanjem u zemlji. Zatim, iako je ekstremna desnica bila prva na prvom krugu sa gotovo 11 miliona glasova, jasno ste odbili da joj dozvolite pristup Vladi. Na kraju, niko nije pobijedio. Nijedna politička snaga nije dobila samostalno dovoljnu većinu, a blokovi ili koalicije koji proističu iz ovih izbora su svi manjinski. Podijeljeni u prvom krugu, ujedinjeni uz uzajamna povlačenja u drugom, izabrani zahvaljujući glasovima birača svojih prethodnih protivnika, samo republikanske snage predstavljaju apsolutnu većinu. Priroda ovih izbora, obilježenih jasnim zahtjevom za promjenom i dijeljenjem vlasti, obavezuje ih da izgrade široku koaliciju.

Kao predsjednik Republike, ja sam istovremeno zaštitnik viših interesa nacije i garant institucija i poštovanja vašeg izbora. U tom svojstvu, pozivam sve političke snage koje priznaju republikanske institucije, vladavinu prava, parlamentarizam, evropsku orijentaciju i odbranu francuske nezavisnosti, da započnu iskren i lojalan dijalog kako bi izgradili čvrstu, nužno raznoliku većinu za zemlju. Ideje i programi prije funkcija i ličnosti: ovaj savez treba da se gradi oko nekoliko osnovnih principa za zemlju, jasnih i dijeljenih republikanskih vrijednosti, pragmatičnog i čitljivog projekta, uzimajući u obzir brige koje ste izrazili tokom izbora. Treba da garantuje najveću moguću institucionalnu stabilnost. Ona će okupiti žene i muškarce koji, u tradiciji Pete Republike, stavljaju svoju zemlju iznad svoje stranke, naciju iznad svoje ambicije. Ono što su Francuzi izabrali na izborima - republikanski front, političke snage moraju da to konkretizuju svojim djelima.

U svjetlu ovih principa, odlučivat ću o imenovanju premijera. To zahtijeva da ostavimo malo vremena političkim snagama da grade ove kompromise s mirnoćom i poštovanjem svakog. Do tada, trenutna Vlada će nastaviti da vrši svoje odgovornosti, a zatim će se baviti trenutnim poslovima kao što nalaže republikanska tradicija. Polaganje naših nada u sposobnost naših političkih lidera da pokažu smisao za sporazum i smirenje, u vašem interesu i interesu zemlje. Naša zemlja mora biti sposobna da oživi, kao što čine mnogi naši evropski susjedi, taj duh prevazilaženja koji sam uvek želio.

Vaš glas obavezuje sve nas da budemo dostojni trenutka. Da radimo zajedno. Prošle sedmice, pozvali ste na stvaranje nove francuske političke kulture. Za vas, ja ću se potruditi. U vaše ime, bit ću njen garant. U povjerenju. Emanuel Makron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.