ZAŠTITA OD SUNCA

Dr. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog: Bez šešira i naočala ne izlazite napolje

Obući prozračnu odjeću koja će prekriti veći dio tijela te nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, kazala je dr. Velagić

Obavezna je zaštitna krema. Facebook

10.7.2024

Toplotni val koji je pogodio našu zemlju i najava meteorologa da će temperature rasti do 40 stepeni pa i više alarm su za stručnjake koji upozoravaju na važnost zaštite kože te cjelokupnog zdravlja.

Naime, kako navode, pretjerano izlaganje kože suncu može izazvati, osim crvenila, i karcinom kože te je izuzetna važna pravilna zaštita.

Pojava melanoma

Prema riječima dr. Zejne Velagić, specijaliste dermatovenerologa, u danima kada temperature prelaze crvenu granicu izuzetno je važna zaštita kože, a najbolje je maksimalno ograničiti izlaganje suncu.

- Pretjerano izlaganje suncu ima nuspojave po zdravlje kože, od kojih su crvenilo, suhoća, lučenje masnoće i osip odmah vidljivi. Također, preuranjeno starenje s borama, flekama, proširenim porama, miteserima te karcinomi kože, poput nemalanomskih karcinoma kože i melanoma, vidljivi su nakon više godina izlaganja UV zrakama - kaže dr. Velagić.

Dr. Velagić: UV zrake prodiru kroz oblake. Facebook

Ističe da, ako se mora izaći vani, obavezno treba nositi šešir i naočale, prozračnu odjeću koja će prekriti veći dio tijela, te nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom u dovoljnoj količini prije svakog izlaganja suncu. Preporuka je, navodi, da se krema nanosi svaka dva-tri sata.

Obaviti pregled

- Ukoliko sebi možete to priuštiti, treba izbjegavati boravak na suncu između 10 i 16 sati te treba imati na umu da UV zrake prolaze kroz staklo auta i prozore, ali i oblake. Kao specijalista dermatolog, dužnost mi je naglasiti da je potrebno najmanje jednom godišnje obaviti dermatoskopski pregled madeža i fleka u cilju ranog otkrivanja raka kože. Pravovremena dijagnostika kožnih karcinoma može spasiti život - naglašava dr. Velagić.

Za one koji se brinu da neće imati dovoljno vitamina D, možemo, dodaje, navesti dosta studija kojima se dokazuje da je kod većine ljudi dovoljno izlagati podlaktice, potkoljenice i ruke 10-20 minuta dnevno za proizvodnju količine vitamina D koja je potrebna za funkcioniranje organizma.

Djeca sklonija opekotinama

- Imam molbu za roditelje, zaštitite svoju djecu od pretjeranog izlaganja suncu jer dječija nježna koža je sklonija opekotinama te samim tim i akumulaciji štetnih radikala koji s vremenom, u starijoj dobi, dovode do svih navedenih nuspojava.

Jedan od načina efikasne zaštite dječije kože su legionarske kape koje štite lice, vrat i gornji dio leđa te odjeća za plivanje i plažu sa UPF 50+, posebno za gornji dio tijela - navodi dr. Zejna Velagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.