POSJETA

Brnabić u Banjoj Luci: Redovno se sastajem i razgovaram sa Šmitom, pozvali smo na poštovanje Dejtona

Ona se u obraćanju narodnim poslanicima na svečanoj sjednici posebno osvrnula na Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava

Ana Brnabić. NSRS

FENA

9.7.2024

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas došla u Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) u Banja Luku kako bi prenijela dvije osnovne poruke.

Ona se u obraćanju narodnim poslanicima na svečanoj sjednici posebno osvrnula na Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Zvanična politika

- To je bio dan kada smo uradili nešto za nas, a ne kada smo uradili nešto protiv nekoga. Uskoro ćemo i mi verifikovati Deklaraciju u Skupštini. U tom dokumentu smo pozvali na poštovanje Dejtonskog sporazuma, nismo nikoga uvrijedili, a u prošlost smo se vratili samo da još jednom ukažemo poštovanje prema svim žrtvama rata - navela je predsjednica Narodne skupštine Srbije.

Ona tvrdi da zvanična politika u Beogradu želi da gradi regionalnu povezanost ljudi i kapitala, a u prilog tome je navela "gradnju auto-puta prema Sarajevu iz dva pravca, te otvaranja avio linije do Mostara nakon 33 godine".

- Nakon 33 godine otvorili smo avio liniju do Mostara. Regionu smo donirali sve u kovidu, opremu, vakcine i drugu pomoć. U posljednjih 10 godina Srbija je stajala uz RS, uložili više od 100 miliona eura, ali smo čvrsto stajali i uz svoje druge susjede - podvukla je Brnabić.

Ona je poslije obraćanja u NSRS održala i pres konferenciju na kojoj je ponovila osnovne poruke. Na novinarsko pitanje da li je tačno da je uoči dolaska u Banja Luku imala razgovor sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom u vezi sa predviđenim uvođenjem nacionalnih simbola Srbije u RS, ona je rekla da se redovno sastaje i razgovara sa njim.

Očuvanje Dejtonskog sporazuma

- Baš smo razgovarali prošle sedmice u Biriselu. Uvijek na tim razgovorima insistiramo na očuvanju Dejtonskog sporazuma i neprikosnovenosti RS - rekla je ona.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stavenadić ocijenio je kako se diplomatski razgovori rukovodstva Srbije i Christiana Schmidta pokušavaju predstaviti kao "razdor između RS i Srbije".

- To neće proći. Schmidt nije legalno izabran i što se nas tiče, on je samo građanin. Kada mi je poslao pismo zbog zakona o grbu, zastavi i himni, uopšte nije spominjao 9. januar, grb i "Bože pravde", a što mi tumačimo da nema ništa protiv toga - naglasio je Stevandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.