ISPRED NPS

Učesnici Bh. Povorke ponosa iznijeli zahtjeve vlastima: I naše porodice su svetinje

Okupili smo se da s ovog mjesta pošaljemo jasne poruke i da poručimo da ne pristajemo na diskriminaciju i stigmatizaciju

S današnje Povorke ponosa. Avaz

E. D. A.

22.6.2024

Učesnici pete Bh. Povorke ponosa održali su govor ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje su poručili da žele da su vidljivi, te da su otpor i revolucija.

Oni su iznijeli brojne zahtjeve za nadležne te poručili da neće više dozvoliti institucijama da ih ušutkuju te da žele da im omoguće dostojanstven život i glasan protest.

- Okupili smo se da s ovog mjesta pošaljemo jasne poruke i da poručimo da ne pristajemo na diskriminaciju i stigmatizaciju - rekla je jedna od učesnica Bh. povorke ponosa.

Stati u kraj trpljenju nasilja

Članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Anisa Pračić Šehić je rekla kako su danas odlučili stati u kraj tišini i trpljenju nasilja koji trpi sve više ljudi.

- Do kada ćemo šutjeti dok vrše opresiju nad nama dok nas svakodnevno prozivaju svakakvim imenima. Kada naše slobode postaju instrumenti nečijeg nasilja, kada moramo birati ulice kojima ćemo se šetati, kada biramo mjesta na kojima ćemo moći u miru i bez straha popiti kafu. 

Nasilje se vrši nad nama kada nas prisiljavaju da moramo šutjeti o našoj autentičnosti da bismo dobili šansu za zaposlenje. Prisiljavaju nas na šutnju i skrivanje sa porodičnim okupljanjima. Mi nismo nasilnici i nasilnice. Mi smo osobe koje trebaju i moraju biti ravnopravne po svim parametrima. Sve ove ulice su naše i sva porodična okupljanja su i naša porodična okupljanja. 

Mi imamo pravo jednake šanse pri zapošljavanju jer naša seksualna orjentacija i identitet nisu mjerilo naših kompetencija i vještina - istakla je Pračić Šehić.

Zahtjevi učesnika Bh. povorke ponosa

Ponovila je zahtjeve učesnika Bh. povorke ponosa.

- Zahtijevamo da donesete Zakon o javnim okupljanjima po evropskim standardima i pridružite se porodici pozitivnih praksi i omogućite pravo protesta kao instrumenta obespravljenih i marginaliziranih grupa da se čuje njihov glas. Ne želimo više čekati na jedno od osnovnih prava, a to je pravo na porodičan život. 

Nemojte se praviti da ne postojimo. Zahtjevamo da prepoznate naše porodice u zakonodavstvu. Mi već pet godina ističemo potrebu za donošenjem zakona za istospolna partnerstva što je sramota naših institucija što ga ne donose jer naše porodice dijele iste porodične vrijednosti kao i vaše. I naše porodice su svetinje, poštovanje i ljubav – to je dom. Danas glasno poručujemo da ne pristajemo na vašu tromost kada tražimo zaštitu od nasilnika koja je prividna koja traje koliko i kazna za počinioca. 

Zahtijevamo da donesete izmjene Krivičnog zakona gdje će precizno biti navedeno djelo koje potiče na mržnju i javno izazivanje te poticanje na mržnju na osnovu rodnog i seksualnog identiteta. Nismo niti ćemo ikada biti izolovani dio društva već ćemo biti sastavni dio bh. društva i svih gradova širom naše države.

Poručila je da su jučer, danas i sutra odlučili da se ne boje – da ne strahuju od, kako kaže, homofoba, šovinista i fašista.

"Naš ponos je dika države"

- Volimo da se ne bojimo što smo ponosni. Naš ponos nije sram društva, naš ponos je dika države. Zahtijevamo da omogućite transrodnim osobama promjenu oznake spola bez obzira na to da li su transrodne osobe odlučile da skroz prođu tranziciju promjene spola ili ne. 

Nije na vama da odlučujete i dajete dozvolu tijelu i rodnom identitetu. Volimo da postojimo kao transrodne, nebinarne i aseksualne osobe jer smo svi autentični građani i građanki koji doprinose progresivnom, ekonomskom, kulturnom i političkom razvoju ovog društva. Želim poslati poruku s ovog mjesta institucijama da spriječe femicid jer na desetine žena je ubijeno u posljednjih nekoliko godina dok se vi ograđujete od propusta u sistemu kojeg ste vi takog napravili i izražavate saučešće. 

Trebate zaustaviti femicid kako bi se svaka žena osjećala sigurnom. Mi nismo izabrali fašizam već antifašizam i zato ponoso mašemo našim zastavama jedinstva, slobode, ravnopravnosti, autentičnosti i ljubavi. Zato ponosno kažemo da volimo da se ne bojimo - poručila je Pračić Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.