NAKON PADA SISTEMA

Safet Mušić za "Avaz": Nekoliko minuta od incidenta informirati građane, to bi umanjilo dezinformacije i širenje panike

Svaki incident povezan sa ključnom infrastrukturom itekako je zanimljiv i stručnjacima za sigurnost

Mušić: Odmah se pojavile teorije zavjere. Avaz / Facebook

Alen Bajramovic

21.6.2024

Današnji kolaps elektroenergetskog sistema u regiji pokrenuo je brojne dezinformacije i izazvao zabrinutost, pa i paniku kod jednog broja građana. Svaki incident povezan sa ključnom infrastrukturom itekako je zanimljiv i stručnjacima za sigurnost.

- Očekivano, odmah su se pojavile i teorije zavjere, a neki komentari idu dotle da se radilo o cyber napadu od strane Rusije, kao opomena Balkanu, da su pogođene tri države članice NATO pakta pa čak i da je ovo priprema za treći svjetski rat. 

Do sada je poznato samo to da se tačni uzroci kolapsa ne znaju. Stručnjaci nisu stava da je uzrok visoka temperatura, jer je i ranije bilo znatno viših temperatura. 

Prema iskustvima EU, istraga ovakvih incidenata može trajati i par mjeseci, te je ipak potrebno sačekati informacije od zvaničnih organa - kaže stručnjak za sigurnost Safet Mušić za "Avaz".

Situacija kakvu smo imali danas podsjetila je i na značaj komuniciranja institucija sa javnošću u slučaju kriza.

- Ovaj incident ukazuje na značaj kriznog komuniciranja. Vrlo je važno u prvih nekoliko minuta od saznanja izaći sa kratkim izvještajem sa početnim podacima. Na taj način umanjile bi se dezinformacije i spriječilo širenje panike - ističe Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.