STRUČNJAK ZA ENERGETIKU

Almir Bećarević za "Avaz" o kolapsu sistema: Dok mi pametujemo, države u okruženju grade

Ozbiljna ulaganja imamo samo u Srbiji i Hrvatskoj. Na primjeru gasa ništa nismo naučili od 2009. godine, jer još valjamo u blatu Južnu interkonekciju

Almir Bećarević. Skupština KS

Alen Bajramovic

21.6.2024

U današnjem lančanom padu elektroenergetskih sistema u BiH i okruženju desilo se ono što je nekada teško i predvidjeti, ali vjerovatno ništa nećemo naučiti iz toga, smatra stručnjak za energetiku Almir Bećarević. 

On podsjeća da je proizvodnja električne energije bazirana na korištenju uglja, a da je naš sistem star i u njega se ne ulaže dovoljno.

Ništa nismo naučili

- Ozbiljna ulaganja imamo samo u Srbiji i Hrvatskoj. Na primjeru gasa ništa nismo naučili od 2009. godine, jer još valjamo u blatu Južnu interkonekciju. Ništa nismo naučili ni od prije 10 godina kada je takođe došlo do raspada elektroenergetskog sistema. 

Odustali smo od Bloka 7, nećemo bar jedan blok u Kaknju na plin, ne gradimo nove hidroelektrane, ne gradimo objekte sa obnovljivim izvorima kao zamjenu za blokove koji izlaze iz upotrebe. Na kraju, plaćat ćemo takse na CO2. Ovo je naše stanje, uz loše kadroviranje. Kada vidite biografije saznate da imamo ljude u nekim sistemima koji nikad u životu dana nisu bili sa radnim stažom u energetici - ističe Bećarević.

Poručuje da je energetika ozbiljan posao, predstavlja stub države, da se raspad sistema može desiti, ali je problem što BiH ide ka potpunom raspadu.

Problem nije raspad

- Ne bavimo se energijom već pametovanjem, a okruženje gradi i nije im više ni potrebna naša energija. Vidite danas Srbiju, sve normalno. 

Problem nije raspad već je problem što idemo ka novim raspadima, većoj cijeni energije i moguće sve većem uvozu - zaključuje Bećarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.