STRUČNJAK ZA ENERGETIKU

Nihad Harbaš za "Avaz": Zakrpiti "rupe" u postojećim i graditi nove prijenosne mreže

Svako malo imamo zahtjeve za gradnju solarne elektrane na nekom brdu, a kapaciteti ostaju isti

Harbaš: Ove stvari se dešavaju. Avaz

Alen Bajramovic

21.6.2024

Komentirajući pad elektroenergetskog sistema u regionu, kakav se nije desio decenijama, stručnjak za energetiku Nihad Harbaš kaže da je transport ugovorenih količina energije putem visokonaponskih prijenosnih sistema složena problematika. Današnji kolaps poredi sa situacijom u saobraćaju.

- Ove stvari se dešavaju. A vrlo je jednostavno, desila se "nesreća na autoputu" i sve je stalo - kaže Harbaš.

Kao jedan od uzroka pominje se opterećenje sistema zbog prekomjerne potrošnje. 

Teško planirati

Harbaš kaže da je u današnjim uvjetima veoma teško adekvatno planirati potrebne količine električne energije, posebno nakon što je u zadnje dvije godine oko 20 posto građana prešlo na korištenje klima i drugih električnih uređaja, a ništa se nije radilo na prijenosnim mrežama.

- Tri stvari su ključne. Prvo je zakrpiti sve rupe u postojećem sistemu. Puno je potrošača pa moramo praviti i nove prijenosne i distributivne mreže. Svako malo imamo zahtjeve za gradnju solarne elektrane na nekom brdu, a kapaciteti ostaju isti. S treće strane, konačno se mora omogućiti i ta decentralizirana proizvodnja. 

Za investicije odgovorna politika

Dajte mogućnost građanima i privredi da proizvode struju na svom krovu! I praviti nove proizvodne kapacitete. Ne može se desiti da u zadnjih 30 godina jedna Elektroprivreda, kao najjača i državi, napravi samo vjetroelektranu Podveležje. Za investicije je odgovorna politika. 

Ona je odgovorna za rad ili nerad u ovoj oblasti. Šta je problem sa Južnom interkonekcijom? Ništa drugo do politika. Za nove infrastrukturne objekte, poput bloka 7 ili hidroelektrane Ustikolina treba donijeti posebne zakone, ali potrebna je politička volja - ističe Harbaš za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.