KANADSKA POKRAJINA

Komemoracija povodom godišnjice od genocida u Srebrenici održat će se u Novoj Škotskoj

Nova Škotska je bila među onim kanadskim pokrajinama koje su dočekale izbjeglice tokom ovog teškog razdoblja u povijesti BiH, navodi Houston

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Anadolija

Z. K.

18.6.2024

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je pismo iz ureda premijera kanadske pokrajine Nova Škotska Tima Houstona. Između ostalog navode da je rat u Bosni i Hercegovini mnoge ostavio bez sigurnog utočišta.

- Nova Škotska je bila među onim kanadskim pokrajinama koje su dočekale izbjeglice tokom ovog teškog razdoblja u povijesti Bosne i Hercegovine. Svjestan sam da je naporan rad Instituta za istraživanje genocida Kanada rezultirao time da je kanadski parlament jednoglasno donio historijsku rezoluciju 2015. godine za prepoznavanje mjeseca aprila kao mjeseca sjećanja, osude i prevencije genocida - navodi Houston.

Osim toga, 2010. kanadski parlament je jednoglasno usvojio i Rezoluciju koju je sponzorisao član parlamenta Brian Masse kojom je ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi.

- Nova Škotska se pridružuje komemoraciji povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici u Kanadi. Bit će nam čast da obilježimo taj dan s vama zajedno i sa svim Kanađanima - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.