NOVINAR I ANALITIČAR

Miljan Kovač o skupu u Banjoj Luci za "Avaz": Sramna manipulacija žrtvama, i bošnjačkim, i srpskim

Ohrabrujućim smatra broj prisutnih, te ističe da je na Trgu Krajine bilo najmanje onih koji su tu iz ubjeđenja

Kovač: Sijanje mržnje. N. Šaljić / Avaz - Facebook

Alen Bajramovic

18.4.2024

Skup na Trgu Krajine novinar Miljan Kovač vidi kao najmorbidniji kojeg je Dodikov režim do sada organizirao. 

On kaže da ovaj skup nije ni organiziran zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja se treba naći pred Generalnom skupštinom UN-a već je njegova namjena isključivo za unutrašnje potrebe, da se narodu RS pokušava prodati ista priča: "Krade se na sve strane, plate i penzije su vam bijedne, odnosimo se prema vama kao prema robovima, ali ako ne budemo mi na vlasti neće biti ni vas ni RS".

Na ivici provalije

- Srž ovog skupa je sramna manipulacija žrtvama i bošnjačkim i srpskim, a cilj je odbrana Milorada Dodika i njegovog najbližeg okruženja u trenutku kada je politika koju je svih ovih godina vodio dovela na ivicu provalije čitav kriminalni sistem koji je stvorio. 

Na ivici te provalije Dodikov režim ne vidi ništa drugo nego žrtve, još svježe rane iz krvavih devedesetih za koje se hvata ne bi li još jednom izmanipulisao ovaj narod i iskoristio ga kao sredstvo da produži još malo svoju vladavinu koja je eliti na vlasti u ovom entitetu za nekoliko godina donijela enormno bogatstvo. Istovremeno su svjesni da će gubitak vlasti možda značiti i gubitak tih miliona, a vjerovatno i slobode - kaže Kovač.

Ohrabrujućim smatra broj prisutnih, te ističe da je na Trgu Krajine bilo najmanje onih koji su tu iz ubjeđenja i koji su došli svojom voljom.

Zloupotrebljene nevine žrtve rata

- To je lako izračunati kada se vidi u koliko autobusa su iz svih krajeva RS došli oni koji primaju platu iz budžeta, a prema priznanju samih organizatora došli su i autobusi iz Srbije. To opet nije bilo dovoljno da se na Trgu okupi onoliko građane koliko ih se recimo okupilo 5. oktobra 2018. na skupu "Pravda za Davida", a za taj skup nije bio organizovan nijedan autobus, niti je ikome plaćen prevoz.

Sve, a posebno činjenica da su ovaj put za odbranu režima, zloupotrijebljene nevine žrtve proteklog rata, ukazuje na to da su ovo posljednji trzaji jedne sramne i opasne politike. Iako se mogu čuti opasne poruke mržnje, glavni motiv ove vlasti nisu sukobi niti bilo kakvi drugi ciljevi osim opstanka na vlasti radi nastavka pljačke istog onog naroda od koga se traži podrška. 

Naravno da ovoliko sijanja mržnje i podizanja tenzija može predstavljati sigurnosni problem, ali ja duboko vjerujem da je u ovoj zemlji sve manje onih koji su spremni nasjesti na to - ističe novinar i analitičar Miljan Kovač za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.