NOVINAR I ANALITIČAR

Miljan Kovač za "Avaz": Šmit je jednim potezom za građane učinio više nego sve "patriote" na vlasti u zadnjih 15 godina

Posebno je vidljivo licemjerje dijela opozicije u RS, koji ne smiju pozdraviti ovakvu odluku iz čisto populističkih razloga, navodi

Miljan Kovač. Avaz

Alen Bajramovic

27.3.2024

Nametanjem izmjena Izbornog zakona Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) jednim potezom učinio je više nego sve tzv. patriote na vlasti u zadnjih 15 godina, smatra novinar i politički analitičar iz Banje Luke Miljan Kovač. Dodaje je da je šteta samo to što se ove izmjene neće primijeniti na lokalne izbore u oktobru ove godine.

- Na ovaj način gospodin Kristijan Šmit je učvrstio i potvrdio svoju ulogu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koju mu vladajuće strukture u entitetu RS osporavaju. To je veliki poraz Milorada Dodika i vladajuće bolumente u ovom entitetu. Šteta je što Visoki predstavnik međunarodne zajednice nije ranije donio ovu odluku, ali i sada je došla na vrijeme. Ponižavajuće je za Bosnu i Hercegovinu to što su njeni građani izbrali vlast koja nije bila sposobna donijeti adekvatan zakon, pa nam ga mora neko nametnuti. Zato su sve reakcije političara na ovu odluku, bilo negativne ili pozitivne, licemjerne, jer upravo ona govori o njihovoj nesposobnosti – kaže Kovač.

Tvrdi da će odluku Visokog predstavnika pozdraviti sve snage koje žele bolju budućnost ovoj zemlji, odnosno njenim građanima, dok će se na suprotnoj strani naći oni koji žele da nas i u budućnosti drže što dalje od vrijednosti demokratskog svijeta.

- Posebno je vidljivo licemjerje dijela opozicije u RS, koji ne smiju pozdraviti ovakvu odluku iz čisto populističkih razloga, u strahu da će biti proglašeni izdajnicima i "slugama zapada". To je pogubnije stanovište od onoga koje zastupa entitetski režim Milorada Dodika, koji je najveći gubitnik ovakve odluke visokog predstavnika. Dodik i njegovo okruženje su se sada našli u situaciji da konačno povuku radikalne poteze koje su najavljivali, a istovremeno su svjesni da bi to predstavljalo prelazak “crvene linije” i njihov kraj na političkoj sceni. Naravno, uvjeren sam da do takvih poteza neće doći. U svakom slučaju, građani BiH imaju razloga da se raduju ovakvom potezu visokog predstavnika i nadaju boljoj budućnosti u kojoj neće biti taoci partokratije – ističe novinar i politički analitičar iz Banje Luke Miljan Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.