REAKCIJE

Miljan Kovač o Dodikovim prijetnjama: Političari vladaju sijanjem straha

Svima je jasno da BiH mora slijediti politiku EU, kazao je Kovač

Kovač: Krivica pada i na opoziciju. Avaz

Alen Bajramovic

10.4.2023

Velikom dijelu naroda dosadila je ta priča, jer shvataju da se radi o igri “prebacivanja loptice” kojom političari daju sebi na značaju, kako kod birača tako i kod dijela međunarodne zajednice, a koristi im i za međusobnu političku trgovinu.

Ovo je, komentirajući posljednje istupe predsjednika RS Milorada Dodika i po ko zna koji put ponovljene prijetnje otcjepljenjem, za “Avaz” izjavio novinar i politički analitičar iz Banja Luke Miljan Kovač.

Slijediti politiku EU

- Problem je što ta priča u dijelu javnosti prolazi. Za to krivica pada i na opoziciju, koja nije spremna da razotkrije neke priče, krijući se takođe iza navodnih patriotskih ili nacionalnih interesa. Svima je jasno da BiH mora slijediti politiku EU kada je u pitanju rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, ali i vlast i opozicija u RS to neće jasno reći. Ista situacija je i sa NATO putem BiH – kaže Kovač.

Problem RS, ali i FBIH je u tome, dodaje Kovač, što ne postoji opozicija spremna da napravi ideološki otklon od vlasti, te što nemamo ni intelektualne elite koje će narodu objasniti kakvu igru igraju političari. Na pitanje mogu li ovakve izjave, a pogotovo odluke koje bi bile usmjerene u pravcu otcjepljenja, voditi ka eskalaciji i incidentima, Kovač odgovara potvrdno.

- Bojim se da mogu i u tome i jeste opasnost. Mogu, zato što se dižu tenzije i što ipak na jedan dio ostrašćenog stanovništva mogu uticati. Jer ovdje političari vladaju sijanjem straha od “onih drugih" i zato moramo biti oprezni. Taj strah uvijek ide u pravcu nacionalnog zbijanja redova i zatvaranje u torove. Što je najgore tome su najskloniji najsiromašniji slojevi društva, kojima se uporno serviraju ovakve priče, pa oni umjesto da se bore za vlastitu egzistenciju i bolji život energiju usmjeravaju na rješavanje problema koji suštinski i ne postoje – ističe Kovač.

Bez nacionalističkih motiva

Uvjeren je da političari nisu u stanju izazvati sukobe širih razmjera, ali da im to i nije u interesu.

- Ali mogu izazvati netpeljivost i incidente, poput nedavnog napada na povratnike u Višegradu ili prije par dana napad na lokal povratnika u blizini Mostara. Čak i da ti incidenti nemaju nacionalističke motive, oni ostavljaju takav utisak i mogu opasno djelovati. Imali smo i podizanje tenzija, pa i napad na LGBT aktiviste i novinare u Banja Luci. I jedno i drugo je sijanje straha, neophodnog političarima da kroz “zbijanje redova” manipulišu narodom. U svakom slučaju na svakom koraku se osjeti tenzija, a to nikako ne može biti dobro – zaključuje novinar i politički analitičar Miljan Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.