REAKCIJA

Iz OHR-a za "Avaz" odgovorili na optužbe iz Narodne skupštine RS i uputili poruku

Poručuju da još postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju

Kristijan Šmit. N. Šaljić / Avaz

29.3.2024

Nakon što je Narodna skupština RS jučer usvojila Nacrt izbornog zakona RS, kojim bi se dio nadležnosti Centralne izborne komisije BiH prenio na entitetski nivo i čime bi postale nevažeće izmjene Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), iz Ureda visokog predstavnika su reagovali za naš portal.

- Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede. Ovdje se radi o interesu građana ove zemlje jer oni imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde. Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu s njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje - naveli su iz OHR-a za "Avaz".

Dodaju da još postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju.

- Visoki predstavnik podsjeća da su 18. oktobra prošle godine, već tada manje od godinu prije izbora, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u svojoj izjavi pozvali organe vlasti da osiguraju da se lokalni izbori 2024. godine održe uz poboljšanu transparentnost i integritet tako što će usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu s međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na demokratske izbore, kao što su jasno i više puta preporučili iz Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije Vijeća Evrope. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su naglasili da bi „građani trebali imati povjerenja u izborne sisteme, u dosljednu primjenu proceduralnih zaštitnih mehanizama, kao i u tajnost glasanja - poručili su iz OHR-a za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.