SMIRIVANJE TENZIJA

Sarazin poručio Dodiku: Napadi na BiH i Šmita imaju posljedice

Objasnio je i razloge za okončanje četiri važna infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj koje finansira Njemačka

Sarazin se obratio medijima nakon sastanka. Twitter

N. Č.

7.9.2023

Specijalni izaslanik Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan, Manuel Sarazin (Sarazzin), obratio se medijima nakon sastanka s predsjednikom bh. entiteta RS, Miloradom Dodikom u Banjoj Luci.

Sarazin je istakao da je nedavno vodio konstruktivne razgovore u Sarajevu s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) i drugim zvaničnicima.

Nastavak integracije

- Upravo sam razgovarao s predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, o nastavku regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Ključni koraci u tom procesu uključuju ratifikaciju trećeg sporazuma o mobilnosti i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj sigurnosti - rekao je Sarazin.

On je također ponovno objasnio Dodiku razloge za okončanje četiri važna infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj koje finansira Njemačka.

- Ova odluka ima dva glavna razloga. Prvo, Njemačka nema politički manevarski prostor zbog političke krize koju su izazvali zvaničnici u Republici Srpskoj. Njihove secesionističke politike, napadi na državne institucije BiH, medije, civilno društvo i visokog predstavnika Kristijana Šmita imaju ozbiljne posljedice - dodao je Sarazin.

Njemačka je prijatelj BiH

Drugo, Njemačka ostaje posvećena pomoći svim građanima BiH, posebno u Republici Srpskoj. Sarazin je istakao da će Njemačka i dalje provoditi druge projekte kao što su saradnja s civilnim društvom, socijalna pomoć i humanitarna pomoć u punom obimu i bez ograničenja, ako za to bude potrebe.

Sarazin je zaključio obraćanje poručivši da Njemačka želi da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije, ali da su za to neophodne promjene u politici. 

Politika secesije, napadi na državne institucije i visokog predstavnika te ograničavanje medijskih sloboda i sloboda civilnog društva su neprihvatljivi i neće dovesti zemlju u EU. Sarazin je također istakao punu podršku visokom predstavniku Kristijanu Šmitu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.