OBRUŠILA SE I NA ŠMITA

Cvijanović: "Političko Sarajevo" priziva strani intervencionizam, sankcijama žele da umanje poziciju RS

Svi sa predumišljajem urušavaju stabilnost BiH, rekla je Cvijanović

Cvijanović: Neće im poći za rukom. Armin Durgut / Pixsell

A. O.

7.7.2023

Član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović tokom gostovanja za televiziju K3 izjavila je da zakoni o neobjavljivanju u Službenom glasniku onoga što nametne, kako kaže „nelegitimni“ Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i neprovođenja neustavnih odluka Ustavnog suda BiH nije hir ni politička igra već je to je odbrana onoga što je, kako kaže, brutalno napadnuto – RS i Dejtonskog sporazuma.

Ona je optužila takozvano „političko Sarajevo“ da priziva strani intervencionizam te da urušava stabilnost BiH

- Nametanjima i sankcijama žele da umanje poziciju RS, što im neće poći za rukom. Svi sa predumišljajem urušavaju stabilnost BiH. Sa predumišljajem čuvaju strani intervencionizam - kazala je Cvijanović.

Ona ističe da je RS spremna da se brani i politički i ekonomski, te da OHR i dio međunarodne zajednice govori o pravu i demokratiji, a svojim postupcima to narušava“.

- To nema veze ni sa slovom Ustava i zakona, međunarodnim sporazumima, ljudskim pravima, kao ni sa bilo kojim univerzalnim pravom. To ima samo veze sa maltretiranjem, brutalnim pristupom i sa nečim što se zove neuspjeh - kazala je ona.

Dodala je da je primjer lažne demokratije Zapada „nelegitimni“ Šmit, koji kako kaže Cvijanović, nameće odluke i zakone.

- Sve i da ima legitimitet on ne može da ponižava institucije. Strani intervencionizam je tačka razilaženja. Političkom Sarajevu ne odgovara BiH sa mehanizmom zaštite nacionalnih interesa, i zato godinama žele da dokažu da je po Dejtonu nefunkcionalna u čemu imaju podršku stranaca - kazala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.