PREDSJEDNIK RS

Dodik reagirao na izjave Marfija: Zloupotrijebio je agreman

Prema njegovim riječima, "da BiH liči na državu, najurila bi Marfija još prije nekoliko mjeseci"

Milorad Dodik. Siniša Pašalić / Ringier

H. J. I. / N1

21.4.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) zloupotrijebio agreman koji mu je dat uz saglasnost RS i ocijenio da Marfijevo ponašanje, retorika i saopštenja liče na sve, osim na diplomatsko ponašanje.

Dodik je ovo izjavio reagujući na stvari koje je izrekao ambasador Marfi u intervjuu za N1.

"Sveo SAD na političku partiju u BiH"

Dodik je naveo da je Marfi "sveo SAD na političku partiju u BiH i nanio ozbiljan udarac ugledu države, koja je ranije vodila računa o svojim diplomatskim predstavnicima".

- Rječnik Majkla Marfija je ne samo nediplomatski, on je sokački, za potrebe sarajevskog sokaka, kojem želi da se dodvori na način kako je, eto, on nešto rekao Dodiku - rekao je predsjednik RS za novinsku agenciju Srna.

Prema njegovim riječima, "da BiH liči na državu, najurila bi Marfija još prije nekoliko mjeseci".

- Ovako nam ostaje da istrpimo povremene frustrirajuće izlive osobe, koja se greškom našla na odgovornom mjestu - kazao je Dodik.

"Navodna zabrana okupljanja u RS"

Dodao je da posao američkog ambasadora nije ni Ustav BiH ni status RS ni finansije ovog bh. entiteta.

- Nije mu posao ni da laže o navodnoj zabrani okupljanja u Republici Srpskoj ili oduzimanja slobode štampe. Marfijev posao je da zastupa svoju državu u BiH, ali čini se da niko u toj državi ne zna šta on radi u BiH - kazao je Dodik.

Podsjećamo, Marfi je za N1 televiziju izjavio da je Dodik krenuo opasnim putem, da je njegova retorika zapaljiva, a prijetnje neodgovorne, kao i da je nemoguće izvršiti secesiju RS od BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.