"ČASTIO" IZ BUDŽETA

Kljakin NES ministar varao: FUP sve istražuje, Laketić novac za hitne slučajeve dodijelio sestri

Sestra Kljakinog ministra Vedrana Nurković i Adis Sarić 2020. godine osnivaju novu kompaniju Tarra Company i ekspresno dobijaju iz kantonalnog budžeta 22.500 KM

Kljako: Sa Laketićem zajedno na listama NES-a. AGENCIJE

Piše: S. S.

20.9.2022

Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva HNK „češlja“ Ministarstvo privrede tog kantona na čijem čelu se nalazi pulenAnela Kljake, poznatog po krađi glasova, Željko Laketić.

FUP istražuje dokumentaciju vezano za dodjelu poticaja privrednicima 2019. godine, a kako saznajemo ministar je dodjeljivao interventna sredstva namijenjena za hitne slučajeve svojoj sestri Vedrani Nurković.

FUP je u julu dostavio Tužilaštvu HNK Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu vezano za zloupotrebu položaja.

Blizak Kljaki, poznatom po krađi glasova

Podsjećamo, Laketić je postao ministar 2015. kao kadar SDA, no kasnije ide za svojim prijateljom Kljakom, koji je ekspresno izbačen iz SBB-a nakon lokalnih izbora, kada se otkrilo da je ukrao nevjerovatnih 1.580 glasova.

Cifra od 1.580 ukradenih glasova na lokalnim izborima u Mostaru od strane Kljake i njegovih kolega lopova iz SDA je utvrđena na osnovu ponovljenih izbora na samo 14 biračkih mjesta, za čije su se ponavljanje odlučili u izbornoj komisiji, iako su pritužbe postojale na gotovo sva izborna mjesta, tako da je ta cifra, vrlo vjerovatno, dosta veća od tog broja.

Nakon toga Anel Kljako "pojačava" NES, a za sobom dovodi i ministra Željka Laketića, a na ovim izborima su obojica kandidati te stranke.

Željko Laketić na listi za Skupštinu HNK ispred NES-a. SCREENSHOT

Više od 100 sestri

Ni narednih godina poticaji za privredu nisu bili u skladu sa preporukama komisije, nego je Kljakin Laketić radio to po svom nahođenju i mimo svih procedura.

Kompanija u vlasništvu sestrine porodice ministra u periodu od 2017. do 2019. godine u periodu od tri godine dobila je podsticaje u iznosu od 60.000 KM.

Sestra Kljakinog ministra Vedrana Nurković i Adis Sarić 2020. godine osnivaju novu kompaniju Tarra Company i ekspresno dobijaju iz kantonalnog budžeta 22.500 KM, a naredne godine još 20.000.

Ukupan iznos koji je Kljakin ministar Laketić dodijelio sestri prelazi 100.000 KM.

Častio porodicu i drugih ministara

Ministar Laketić je „častio“ i porodicu i rodbinu njegovih saboraca iz Vlade. Brat kantonalnog ministra pravosuđa Suada Balića je od ministarstva privrede dobio također oko 100.000 KM.

Sporna su i dodjela sredstava za 2021. godinu, gdje je NES-ov ministar nakon raspoređivanja sredstava od strane komisije miješao se u odabir, odnosno donio je odbredbu da se u obzir uzimaju sredstva koje su kompanije dobile u prethodne tri godine, što je rezultiralo time da sredstva dobiju kompanije sa manjim brojem bodova, a sredstva su dobijale i firme koje nisu ispunjavale uslove.

U izvještaju o reviziji HNK piše da se ne prati redoslijed korisnika sa bodovne liste prema izvještaju komisije, a krajem prošle godine dodijeljene su 94.000 KM za pet kompanija koje nisu ispunjavale uslove za dodjelju sredstava.

Čini se da, osim krađe glasova NES-ovi kadrovi u Hercegovini, nemaju problem ni sa otimačinom javnog novca za lični interes, ali po svemu sudeći i tome se bliži kraj, što potvrđuje rad FUP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.