NIZOZEMSKA

Džaferović s generalnom direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe Bomberger

Međunarodna komisija za nestale osobe je dala izuzetan doprinos u identifikaciji žrtava genocida u Srebrenici pronađenih u masovnim grobnicama

Šefik Džaferović i Ketrin Bomberger. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

25.4.2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s generalnom direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe Ketrin Bomberger (Kathryn).

Završavajući prvi dan zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj Džaferović je posjetio Međunarodnu komisiju za nestale osobe.

Na sastanku s Bomberger istaknute su historijske veze komisije sa Bosnom i Hercegovinom, jer je Međunarodna komisija za nestale osobe nastala u BiH nakon završetka rata.


Džaferović je istakao zahvalnost za nezamjenjivu ulogu Međunarodne komisije za nestale osobe u rješavanju pitanja nestalih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Komisija je dala izuzetan doprinos u identifikaciji žrtava genocida u Srebrenici pronađenih u masovnim grobnicama, naveli su iz Predsjedništva BiH.

Džaferović se posebno zahvalio Bomberger na njenom ličnom angažmanu, kako na pomoći Bosni i Hercegovini tako i unapređenju rada komisije.

Istaknuta je uloga eksperata iz Bosne i Hercegovine na razvijanju metodologije i tehnologije na utvrđivanju identiteta stradalih zahvaljujući kojima je Međunarodna komisija za nestale osobe postala vodeće svjetsko tijelo na tom polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.