NAŠLI PRIORITET

Održan sastanak Kajganića i direktorice međunarodne komisije za traženje nestalih

Teme su se odnosile na procese traženja i identifikacije preostalih oko 7.400 nestalih osoba

Sa održanog sastanka. PRESS SLUŽBA

A. O.

17.3.2022

V.d. glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, sastao se sa direktoricom Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) Katrin Bomberger.

Teme sastanka odnosile su se na procese traženja i identifikacije preostalih oko 7.400 nestalih osoba, za kojima se još uvije traga u Bosni i Hercegovini.

V.d. glavnog tužitelja Kajganić, istakao je da je institucijama u Bosni i Hercegovini, potrebna pomoć ICMP-a, naročito u pogledu angažiranja suvremenih tehnoloških resursa za traženje lokacija masovnih grobnica i posmrtnih ostataka nestalih osoba.


Milanko Kajganić i Katrin Bomberger. PRESS SLUŽBA

Istakao je da se istražitelji i stručno osoblje Tužilaštva BiH, gotovo svakodnevno nalaze na terenu na lokacijama potrage za nestalim osobama, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, jer je pronalazak i identifkacija nestalih osoba, značajna dokazna građa za predmete ratnih zločina u kojima postupa Tužilaštvo BiH.

Direktorica ICMP-a Bomberger istakla je da je potreban kontinuiran zajednički rad institucija u Bosni i Hercegovini, uz pomoć ICMP-a i međunarodne zajednice, kako bi se omogućio što brži pronalazak nestalih osoba, za kojima se još uvijek traga, te da je regionalna suradnja, značajan segment u tom procesu.

Zajednički zaključak sastanka je da je traženje nestalih osoba prioritet, zbog porodica žrtava, koje već duže od 27 godina tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih srodnika, kao i za proces vladavine prava u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.