IZBORI SE ODRŽAVAJU SUTRA

Osam kandidata u trci za predsjednika Srbije

Na izborima, koji se održavaju na nacionalnom nivou, pravo glasa ima 6.501.689 birača, dok je na birački spisak u glavnom gradu upisano 1.600.463 birača

Ilustracija. SCREENSHOT: YOUTUBE

S. S. / Nova.rs

2.4.2022

U Srbiji se sutra održavaju redovni predsjednički i beogradski izbori i vanredni parlamentarni, a građani će lokalne organe vlasti istog dana birati u još 13 gradova i općina u Srbiji. 

Na izborima, koji se održavaju na nacionalnom nivou, pravo glasa ima 6.501.689 birača, dok je na birački spisak u glavnom gradu upisano 1.600.463 birača. Prema navodima Cesida, to je za oko 6.000 manje nego na izborima 2018."Nova" donosi spisak svih učesnika izbora za predsjednika Srbije, onim redom kako će biti navedeni na glasačkom listiću.

Na predsjedničkim izborima učestvovaće ukupno osam kandidata, a njihov redoslijed na glasačkom listiću Republička izborna komisija odredila je žrijebom.

Kratke biografije kandidata

1 – Miša Vacić

Žrijeb je htio da na prvom mjestu bude osnivač i predsjednik Srpske desnice Miša Vacić. U zvaničnoj biografiji navodi da je sa 16 godina otišao u Njemačku, gdje je završio srednju školu, a potom i višu ekonomsku školu.

2 - Biljana Stojković

Druga po redu je kandidatkinja koalicije "Moramo", profesorica genetike na Biološkom fakultetu, Biljana Stojković. Na Biološkom fakultetu doktorirala je 2007. godine, a od 2018. je redovna profesorica na tom fakultetu. Istovremeno, predaje i izborni predmet na Filozofskom fakultetu.

3 - Branka Stamenković

Treće mjesto je pripalo kandidatkinji koalicije “Suverenisti” Branki Stamenković, koja je u periodu od 2016. do 2020. godine bila poslanica pokreta "Dosta je bilo" u Skupštini Srbije. Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi, stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

4 - Zdravko Ponoš

Četvrto mjesto rezervisano je za Zdravka Ponoša, predsjedničkog kandidata koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije". Ponoš je u periodu od 2006. do 2008. godine bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a dvije godine po napuštanje te pozicije, u januaru 2010. postavljen je na mjesto pomoćnika ministra vanjskih poslova za bilateralne odnose. Na tom mjestu bio je do 2012. godine. Bio je šef kabineta Vuka Jeremića dok je on bio predsjednik 67. zasjedanja Generalne skupštine UN.

U utrci i aktuelni predsjednik

5 - Milica Đurđević Stamenkovski

Na petoj poziciji nalazi se Milica Đurđević Stamenkovski, predsjednica stranke Zavetnici i jedna od osnivačica ove organizacije. Po struci je politolog.

6 - Aleksandar Vučić

Šesto mjesto zauzima aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, po struci diplomirani pravnik, bivši premijer Srbije, potpredsjednik vlade, ministar odbrane i ministar informisanja.

7 - Miloš Jovanović

Na sedmom mjestu na glasačkom listiću nalazi se Miloš Jovanović, kandidat koalicije NADA. Školovan je na Sorboni, a do sada je bio i kandidat za gradonačelnika Beograda, a obavljao je i dužnost poslanika u periodu od 2012. do 2013. godine.

8 - Boško Obradović

Mjesto broj osam ispred "Patriotskog bloka" dobio je Boško Obradović, predsjednik srpskog pokreta "Dveri". Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za srpsku književnost 2002. godine, a prošle godine je odbranio master rad na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i postao master politolog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.