PREDSJEDNIK CIK BIH

Suad Arnautović za "Avaz": Imenovani smo da provodimo Izborni zakon

Dok u zakonu stoje izričite, imperativne odredbe koje tačno preciziraju vrijeme raspisivanja i održavanja izbora, mi ćemo tako i postupati, kaže Arnautović

Arnautović: Očekujemo razumijevanje. Avaz

Piše: A. Bajramović

30.3.2022

Centralna izborna komisija je imenovana da provodi Izborni zakon BiH, a ne da ga ne provodi, kazao je za "Avaz" Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, koji je na tu dužnost izabran na današnjoj sjednici CIK BiH.

- Dok u zakonu stoje izričite, imperativne odredbe koje tačno preciziraju vrijeme raspisivanja i održavanja izbora, mi ćemo tako i postupati – dodaje Arnautović.

Arnautović dužnost preuzima od dosadašnjeg predsjednika CIK BiH Željka Bakalara.


Proces bitan za sve državljane BiH

U razgovoru za "Avaz" kaže da, uprkos svim problemima, komisija vrši intenzivne pripreme za održavanje općih izbora 2022. godine.

- Svjesni smo situacije, da budžet za ovu godinu nije usvojen, ali očekujemo da će biti razumijevanja jer se radi o procesu koji je bitan za sve državljane BiH, a ne samo za pojedince. U tom smislu smo trenutno u fazi pripreme određenih podzakonskih propisa kojima ćemo nastojati poboljšati tehničku stranu izbornog procesa u dijelu u kojem nam to zakon dozvoljava – kaže Arnautović.


Integritet izbornog procesa

CIK je u skladu sa nadležnostima dostavila Parlamentarnoj skupštini BiH inicijativu za izmjenu izbornog zakonodavstva, čime bi se unaprijedio izborni proces. Inicijativa se, podsjetimo, odnosila na razgraničenje izbornih jedinica, način formiranja biračkih odbora, zloupotrebu javnih resursa …

- Ta inicijativa je preuzeta od strane Delegacije EU i u određenom dijelu modificirana. Ona je bila osnov za raspravu na tzv. neumskim pregovorima. Poslije Neuma je došlo do određenih korekcija u vezi s tim tehničkim izmjenama Izbornog zakona i tog kompleksa poboljšanja integriteta izbornog procesa i koliko mi je poznato taj materijal je dorađen i dostavljen interresornoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva. Sve što bude moguće, što se može uključiti u podzakonske akte koje donosi CIK BiH, mi ćemo to uključiti u takve dokumente – ističe Arnautović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.