BROJNE TEME

Džaferović se sastao s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom

Kazao je da izbori u BiH moraju biti održani u zakonskim rokovima, te da je potrebno usvojiti paket integriteta kada je u pitanju izborna reforma

Džaferović i Metsola. Predsjedništvo BiH

A. K.

24.3.2022

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u kontekstu implikacija ruske agresije na Ukrajinu na Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.



Zahvalio na podršci

Osim toga, razgovarano je o podršci Evropskog parlamenta Bosni i Hercegovini, s naglaskom na posljednje aktivnosti u kojima je Evropski parlament zatražio od Vijeća Evropske unije sankcionisanje vlasti entiteta RS zbog unilateralnih poteza protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović zahvalio je na podršci koju Evropski parlament pruža Bosni i Hercegovini na Evropskom putu.



Ubrzana procedura

Predsjedavajući Džaferović zamolio je predsjednicu Evropskog parlamenta da ova institucija pruži podršku dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH po ubrzanoj proceduri, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kazao je da izbori u BiH moraju biti održani u zakonskim rokovima, te da je potrebno usvojiti paket integriteta kada je u pitanju izborna reforma, kako bi se osigurao pošteniji i transparentniji izborni proces.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.