ČLAN PREDSJEDNIŠTVA HNS-A

Ljubić: Naša osnovna zadaća je zaštititi BiH od antiustavnih napada

Dodao je da oni kao legitimni predstavnici Hrvata vide BiH kao cjelinu od Save do mora

Božo Ljubić. Arhiv

Z. K.

19.2.2022

Član Predsjedništva HNS-a Božo Ljubić uoči današnje sjednice kazao je da nakon što se reformiše Izborni zakon Bosne i Hercegovine treba pristupiti racionalnijoj administrativno-teritorijalnoj organizaciji zemlje. On je komentirao i nacrt zaključaka HNS-a koji su procurili u javnost.

- Rekao bih kao da su ti nacrti zaključaka, ako su uopće bili nacrti, krivo interpretirani. Osnovna zadaća današnjeg vanrednog zasjedanja HNS-a je učiniti ono što hrvatski narod i BiH očekuje od nas, a to je zaštititi postojanost hrvatskog konstitutivnog naroda i zaštititi BiH od antiustavnih napada - kazao je Ljubić.

Dodao je da oni kao legitimni predstavnici Hrvata vide BiH kao cjelinu od Save do mora.

- Mi smatramo da u ovom momentu trebamo doći do kvalitetnih izmjena Izbornog zakona koji će harmonizirati odnose Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH na temelju izvornih načela Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

To jeste omogućiti svakom konstitutivnom narodu da dobije svoje legitimne političke predstavnike, a onda nakon stabilizacije političkih prilika u jednoj nadam se boljoj, normalnijoj političkoj klimi doći u situaciju da razgovaramo o racionalnijoj administrativno-teritorijalnoj organizaciji zemlje. Jer zemlja sa tri miliona stanovnika, sa 14 ustava i 14 vlada, 150 ministara teško može biti racionalna i kompetitivna u Evropi - smatra Ljubić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.