SINDIKAT

Mehmed Avdagić: Fabrika duhana Sarajevo je više od obične fabrike, mora biti spašena

Odgovorno tvrdim da su za nestanak FDS odgovorne svi sazivi Vlade, a najviše ova jer je već dva mandata, kaže Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine

Avdagić: Dodatak projektima uništavanja države. Avaz

Piše: A. Bajramović

13.2.2022

Fabrika duhana Sarajevo, sa tradicijom dugom 142 godine, više je od obične fabrike i ona mora biti spašena, kazao je za “Avaz”, Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine. On upozorava da se radi o sumnjivom projektu gašenja strateške kompanije, koji traje godinama, te da je za njenu sudbinu najodgovornija Vlada FBiH, a posebno aktuelni saziv koji je na vlasti već dva mandata.

- Ovo je dodatak projektima uništavanja države, jer nije u pitanju zemljoradnička zadruga ili neko drvno preduzeće. FDS nije samo fabrika. Zbog svog strateškog proizvoda ona je više od drugih fabrika. Sa socijalnog aspekta, gubimo radna mjesta u fabrici, proizvodnji ambalaže, transportu, primarnoj proizvodnji, koja je jako bitna. Nekad smo predlagali da se hiljade ljudi zaposli u primarnoj proizvodnji. Ja sam kao dijete sa rahmetli babom u Bratuncu proizvodio duhan, a u toj duhanskoj stanici sad su stanovi i tržni centar. Orašje, Gradačac, kompletna duhanska proizvodnja u BiH nestaje – upozorava Avdagić.


Strateški proizvod

Nakon što je Badeco Adria, firma vlasnik FDS, najavila njenu likvidaciju i gašenje do 31. marta, Avdagić podsjeća da su fabrika i njene mašine u Sarajevu, ima radnike koji znaju da rade, te da je potrebno samo unijeti resurse i nastaviti rad.

- To je strateški proizvod. U ratu je vojnik od komandanta tražio cigaru, govoreći kako s njom nije sam. Ne smije se dozvoliti da BIH ostane bez svoje fabrike cigareta. Fabrika duhana je jednako namjenska proizvodnja, jednako proizvodnja hljeba. To treba tako posmatrati – kaže Avdagić.

Dodaje da je FDS davno planirana i završena priča, a da se samo čekalo neko pogodno vrijeme da se ona likvidira. Podsjeća da je i “Avaz” 2004. godine pisao o pritisku na tadašnjeg direktora Šefika Loju, koji je upozoravao da postoje snage koje žele novi menadžment, prodaju preduzeća, te da takve planove ima i Vlada FBiH. Nakon Lojine smrti, za direktora je imenovan Dino Mulaosmanović, a rad Sindikata PPDIVUT BiH u fabrici je onemogućen.


Krivac Vlada FBiH

- Ja sam radio u fabrici, dok je rahmetli Lojo bio direktor. U prvoj fazi tranzicije društvene u privatnu imovinu bio sam jedan od onih koji je animirao radnike da kupovinom dionica postanu većinski vlasnici. Predložena su tri modela, ali onaj kojeg su radnici tražili Vlada FBiH nije prihvatila – kaže Avdagić.

Projekat je nastavljen uprkos činjenici da je Sindikat PPDIVUT tužio Vladu i dobio presudu u korist radnika. U FDS je osnovan sindikat koji odobrava poteze menadžmenta, a dio radnika koji mu nije pristupio je otpušten. – Oni su podnijeli tužbe i sudski proces traje i danas. Dakle, fabrika treba da se likvidira, a sud još nije donio konačna rješenja o njihovim potraživanjima – kaže Avdagić.

Ključni događaj desio se u septembru 2016. godine, kada je Vlada FBiH na vanrednoj aukciji putem Sarajevske berze prodala kontrolni paket od 511.478 dionica FDS, što je bio udio od 39,9 posto u vlasništvu. Vlada FBiH tada se za 40 miliona KM odrekla preduzeća koje je preživjelo tri države, Drugi svjetski rat i agresiju na BiH, ali parazitsku politiku nije moglo.

- Odgovorno tvrdim da su za nestanak FDS odgovorne svi sazivi Vlade, a najviše ova jer je već dva mandata. Prodajom svog kapitala ona je cijelo vrijeme svu uzdurmu pravila – ističe predsjednik Sindikata PPDIVUT, Mehmed Avdagić.


Kapital vlasniku, radnicima otpremnine

Nakon privatizacije fabrika je iz dioničkog transformirana u društvo sa ograničenom odgovornošću, njen vlasnik Badeco Adria postala je vlasnikom kapitala, a radnike ostavila u FDS D.O.O. koju sada želi likvidirati, pravdajući to ekonomskim motivima i gubitkom od 7,5 miliona KM u posljednje tri godine.

- Dok je direktor bio Šefik Lojo, imovina fabrike je imala vrijednost oko 800 miliona maraka. Nakon prodaje, FDS D.D. mijenja svoj naziv u Badeco Adria i seli svoje sjedište. Prošle godine radnici su dobili dionice. Od koga? Nije od firme koja se gasi nego od one koja ostaje. U njoj je kapital. Radnici su prenijeti u FDS, koja se sada likvidira, a oni se otpuštaju uz neke otpremnine – pojašnjava Avdagić.

Sindikat PPDIVUT obratit će se posebnim saopćenjem sa zahtjevom za spas Fabrike duhana Sarajevo, koje će biti upućeno Vladi FBiH i svim relevantnim institucijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.