POZIVI ZA SASLUŠANJE

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv političara iz RS-a zbog napada na ustavni poredak

Poziv da se odazovu pravosudnim organima BiH dobili su i predsjednici političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Sporne odluke Skupštine. Avaz

Piše: M. Aš.

17.12.2021

Tužilaštvo Bosne i Hercegovini donijelo je 15. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više lice zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak, potvrđeno je za "Avaz" iz ove pravosudne institucije.

Poziv da se odazovu pravosudnim organima BiH dobili su i predsjednici političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i to u svojstvu svjedoka. Saznajemo da je predmet ne odnosi samo na nedavno usvojene zaključke u NSRS-a, nego općenito na sve odluke, koje mjesecima preduzima rukovodstvo ovog entiteta i Skupština.

Istraga se odnosi na sve korake koji se tiču procesa povrata nadležnosti sa BiH na entitete u sektorima pravosuđa, sigurnosti i indirektnih poreza.

Jedan od onih koji je dobio poziv je predsjednik DNS-a Nenad Nešić. On je daas potvrdio da će se odazvati pravosudnim organima.

- Кao odgovoran čovjek uvijek sam dostupan pravosudnim organima -  kazao je Nešić.


Faksimil poziva koji je dobio Nenad Nešić. Facebook

U pozivu Tužilaštva koji je uručen i predsjednicima opozicionih parlamentarnih stranaka navodi se da se pred Tužilaštvom vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela "napad na ustavni poredak" i da se pozivaju u svojstvu svjedoka.

Podsjetimo da je nedavno tužilaštvo tražilo od NSRS informacije u vezi usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskoj opremi na osnovu koga se nadležnost s Agencije za lijekove BiH prenosi na nivo Republike Srpske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.