SKUPŠTINA KS

Marić: Diskriminiraju se djeca iz prigradskih područja, ministrica kaže da to nije njena nadležnost

Uputio je inicijativu Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo o subvencioniranju dječijih vrtića

Piše: A. Ovčina

11.5.2021

Zastupnik Zvonko Marić uputio inicijative ministrici Hota-Muminović. PRINTSCREEN

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić (SBB) uputio je inicijativu Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo o subvencioniranju dječijih vrtića zbog ogromnog broja djece koja trebaju predškolsko obrazovanje. 

- Nalazimo se u situaciji sa smanjenim kadrom i prostronog dijela, što uključuje da neki broj ljudi ima privilegiju za upis. Nemaju podjednako svi mogućnost za predškolsko obrazovanje, kao da se favorizira taj jaz socijalni i svega 2 posto je roditelja koji ne rade i njihova su djeca smještena u vrtiće – kazao je Marić.



Različite mogućnosti

Ranije je bila omogućena subvencija, kada je ministar bio Anis Krivić, dodao je Marić.

- Insistirao sam da jednako pravo imaju djeca sa poteškoćama u razvoju i da borave deset sati isto kao ona koja se pripremaju za školu i to je u skladu sa članom 3. okvirnog Zakona o obrazovanja – kazao je zastupnik.

Prema njegovim riječima, ono što ga je iziritiralo je to da govori o zakonu iz 2017. godine pitajući ministricu Naidu Hota Muminović kada će se baviti njime. Ona je odgovorila da će to biti krajem kalendarske godine ili početkom ove školske godinena što je on istakao da je to kasno te da je još jedna izgubljena godina i da takvu vrstu odgovora nije očekivao.

Bez ravnopravnosti

Ministrica mu je odgovorila da više od 400 vrtića nisu u nadležnosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje, na šta je Marić progovorio o „isčašenosti“ sistema koji treba popravljati. Kazao je da zna da prosvjetna inspekcija nema nadležnost da kontrolira rad vansistemskih vrtića.

- Kakav je to odgovor? Zar Vam nije apsurdno da ministarstvo nema nikakve veze nego neko drugi. Prepišite iz susjednih zemalja ako ne znate napraviti zakon. Nije teško i napravite sistem. Svi imaju strategiju osim kod nas u BiH. Ko kontroliše te vrtiće u tim neuslovnim prostorijama – dodaje Marić.

Marić je kazao da je to suština problema.

- Nema ravnopravnosti djece iz prigradskih područja, iz marginaliziranih skupina. Privilegiju imaju samo bogati i njihova djeca, a ostala ostaju siromašna. Gdje je tu uloga subvencioniranja? Ministrica meni govori da to nije njihova nadležnost. Kakav je to argument? Jasno sam stavio do znanja i govorim da sistem nije dobar – zaključio je Marić.

Zanimljivo je bilo i da je Marić ispravio ministricu koja je na sjednici pogrešno izgovarala njegovo ime.

- Nije to bilo pitanje Zvonke Marića kako je rekla, već Zvonka Marića - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.