REAKCIJA BH. REDITELJICE

Jasmila Žbanić prije šest godina poručila Milanoviću: Marš kući!

Milanovićev istup u javnosti je uspoređen s grafitom koji je napisao nepoznati nizozemski vojnik na zidu kasarne u Potočarima

Jasmila Žbanić. Agencije

Fu. M.

13.12.2020

Reakcije na posljednje istupe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je ocijenio da je uređenje Bosne i Hercegovine kao građanske države "daleki san i lijepa stvar", ali da "prvo treba sapun, a onda parfem", ne prestaju ni danas.

Milanovićev istup u javnosti je uspoređen s grafitom koji je napisao nepoznati nizozemski vojnik na zidu kasarne u Potočarima, u Srebrenici nešto prije genocida u julu 1995. godine nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Naime, opisujući bosansku ženu, nizozemski vojnici su na zidu napisali: "No teeth?... A mustache?... Smel like shit?... Bosnian Girl!" („Nema zuba?... Ima brkove?... Smrdi kao govno?... Bosanska djevojka!“).

Među ostalim, pojedini korisnici društvenih mreža prisjetili su se i kako je 2014. godine ugledna bh. rediteljica Jasmila Žbanić, autorica novog filma "Quo Vadis, Aida?" posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici, odbrusila Zoranu Milanoviću, tadašnjem premijeru RH, koji je nakon velikih februarskih protesta 2014. godine posjetio Mostar i dao podršku HDZ-u BiH i Draganu Čoviću.

- Milanović je došao u Mostar, a ne u Tuzlu! Domaćin mu je bio predsjednik HDZ-a, poznat kao jedan od najvećih lopova protiv kojih se demonstranti bore!?! Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena! MILANOVIĆU, MARŠ KUĆI !!! - kazala je tada  Žbanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.