BH. REDITELJICA

Jasmila Žbanić kritikovala trojku: Šokirana sam jer se ne radi o desničarima koji su prije bili na vlasti

Ne mislim da su ovi postupci usmjereni protiv filma, već da se radi o amaterskom pristupu kulturi, bez ikakve svijesti o kulturnoj politici

Jasmila Žbanić. nova.rs

E. Ć.

29.8.2024

Proslavljena bh. rediteljica Jasmila Žbanić je u novom intervjuu govorila o brojnim temama, a uputila je i žestoku kritiku trojki.

Žbanić je u intervjuu za "Nova.rs" govorila i o seriji "Znam kako dišeš" koja je pokupila sve nagrade na minulom 30. Sarajevo Film Festivalu, ističući da je imala sreće jer je BH Telecom pokrenuo BHContentLab putem kojeg je davao sredstva.

Nikad nećemo moći sami

Navela je da situacija nije bila ista dok je radila na filmu "Quo Vadis, Aida?".

- Za "Quo Vadis, Aida?" smo imali devet koproducentskih zemalja i to je bila živa patnja, a ovdje smo imali sve finansirano i od ideje do realizacije prošao je najmanji mogući period. Nikad tako brzo ništa nismo uradili i to ima svoje čari i ljepotu. Mi smo navikli na koprodukcije od samih početaka našeg rada. 

Kad smo radili kratke filmove, nije postojala fondacija pa smo bili primorani da se povezujemo s Evropom da bi se išta desilo. Kad se Fondacija za kinematografiju pojavila, shvatili smo da nikada nećemo moći da finansiramo film samo od para iz Bosne, nego smo morali da idemo u koprodukcije, u druge zemlje, na Eurimages - ispričala je Žbanić za "Nova.rs".

BHContentLab će uskoro biti ugašen, a Žbanić je zbog toga kritikovala aktuelnu vlast.

- Nova vlast je odlučila da ne podržava serije na taj način i da blokira i Fondaciju za kinematografiju. Šokirana sam zato što se ne radi o desničarima koji su prije bili na vlasti. Mislila sam da će se sve na drugačiji način odvijati. 

Ne mislim da su ovi postupci usmjereni protiv filma, već da se radi o amaterskom pristupu kulturi, bez ikakve svijesti o kulturnoj politici. Vrlo je štetno ono što ova vlast radi. Mi smo kao Udruženje rediteljica i reditelja reagovali pismom, a nadali smo se da ćemo sve ono što nismo uspijevali posljednjih 20 godina, jer smo ideološki bili potpuno različiti od prethodne vlasti, uspjeti s ovom koja je bliža našoj gradskoj priči. Nikada gore nije bilo. 

To su paradoksi našeg života na ovim prostorima. Kad pomislite da ne može gore, iznenade vas. Nadam se da će razum prevladati i da će se naći rješenja - navela je Žbanić.

Žbanić je naglasila kako BiH ima tu nesreću da je "podijeljena" te da postoji nekoliko nacionalnih i stranačkih struja.

- Bosna ne može biti autoritarna, zato što je toliko različitih perspektiva i zapravo nas to i spašava. Apsurd… Kad otvoreno govorim protiv vlasti u BiH, mene to ne košta. Ja sam se bunila protiv dolaska ministra kulture Kantona Sarajevo, kojeg smatram zlostavljačem žena, jer je svoju suprugu tukao. Svaki put kad ga spomenem, kažem da je zlostavljač, ali opet sam dobila finansijska sredstva u kantonu. To je, ipak, zrelost ovog društva. Taj bi čovjek volio da ja ne postojim, ali ne može da me negira, sistem mu ne dozvoljava - kazala je.

Odbila Nikol Kidman i Anđelinu Džoli

Žbanić je ranije rekla kako bi voljela da se bavi "lakšim, umjesto teškim temama s ovog podneblja". Imala je priliku režirati epizodu američke hit serije "The Last of Us", a upitana da li bi se ponovo uhvatila lakšeg "štiva", odgovorila je:

- Da, i spremam jedan američki film. Ali, ne samo da ne smijem da pričam ništa o tome po ugovoru, već sam osoba koja ne prihvata često, zapravo nikada kompromise, i zato ne znam da li će se to desiti. Za sada dobro sarađujemo i razvijamo zajedno projekat i nadamo se da će sve biti kako treba. To je totalni entertainment, u koji pokušavam da ubacim neke svoje stvari, pa nalazim smisao da se time bavim. 

Dobijam puno scenarija sad, nude mi super glumce, ali uopšte ne osjećam da bih ja to trebalo da radim. I dešava se da često odbijem projekat i onda plačem kad vidim koliko imam novca u novčaniku. Odbijem Nikol Kidman (Nicole) ili Anđelinu Džoli (Angelina Jolie), i hoću da se ubijem, ali ne mogu da pristanem (smijeh). I ovo što sad radim lijepo se razvija, ali ne znam da li će doći do trenutka kad ću reći – ne može tako. Znam da je to sistem u kojem je najvažnije biti zabavan, i ja na taj način i pristupam tome. Spremam i svoj film i nadam se da ću ga raditi sljedeće godine - rekla je Žbanić, između ostalog, u intervjuu za "Nova.rs".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.