GDJE ZA PRAZNIKE

Nikad manji izbor za novogodišnja putovanja: Istanbul, Dubai ili bh. planine?

Za Tursku nije potreban PCR test, a pri povratku nije izrečena mjera samoizlacije

Najviše ponuda ima za Tursku. Agencije

Piše: A. Čengić

9.12.2020

Zbog pandemije koronavirusa skoro sve evropske zemlje, ali i šire, uvele su stroge kontrole na granicama, a neke su i skroz blokirale ulaz. Zbog toga su još od ljeta građani uskraćeni za putovanja.

Iako su neke zemlje počele sa vakcinacijom, do otvaranja granica, najvjerovatnije, morat ćemo pričekati do proljeća, kada stručnjaci očekuju popuštanje mjera.

Što se tiče predstojećih praznika, kako su nam rekli iz turističkih agencija, građani Bosne i Hercegovine bez testiranja i mjera samoizolacije mogu putovati u Tursku.

- Imamo ponudu za Istanbul. Polazak je 29. decembra, a povratak 2. januara. Radimo Tursku jer sada trenutno jedino oni ne traže od bh. državljana PCR test a pri povrtku nije potrebna izolacija. To je jedna od olakšavajućih okolnosti što pogoduje našim građanima jer nemaju dodatnih troškova - rekla nam je Alisa Hasić iz turističke agencije Golden Tours. 

Domaći turizam

Također, imaju ponudu za Ujedinjene Arapske Emirate i bh. planine.

- Za Dubai imamo direktan let iz Sarajeva, ali je potreban PCR test. Popunjenost je daleko manja nego prošle godine, a sve zbog koronavirusa i mjera zabrana. Ni 70 posto kapaciteta nije popuneno i zaista se nadamo da će ovo stanje što prije proći. Građani nas stalno zovu pitaju gdje mogu putovati. Vidi se da su željni putovanja, da pobjegnu iz ove svakodnevnice - rekla nam je Hasić.

I turistička agencija "Sol Azur" nudi putovanja u Istanbul i Dubai. Kako su nam rekli, obzirom da samo Turska nije uvela mjere, za bh. građane su nastojali što više obogatiti ponudu.

- Turska i samo Turska. Mi to kažemo Turska na 101 način. Razbili smo monotoniju. Nije u ponudi samo Istanbul nego i Kapadokija. Treba napomenuti da policijski sat u Turskoj ne važi za strance. Kafići, restorani i prodavnice su zatvoreni, ali je neometano kretanje turista. 

U restoranima se može uzeti hrana ali za ponijeti. I hoteli izlaze u susret turistima koliko god mogu. Imamo ponudu i za Dubai, ali tu su potrebni PCR test i viza. Interes građana je zadovoljavajući. U odnosu na jeseni dio sada je manje, ali to je u skladu sa vremenskim prilikama - rekao nam je Omar Ibrahimović iz agencije "Sol Azur".

Istanbul je uvijek tražen

Altijana Pjanić iz zeničke turističke agencije "Kosmopolit" kaže da imaju čak tri ponude za Tursku.

- Istanbul je uvijek tražen. Imamo polaske autobusom i avionom, a cijenu su povoljne. Za četiri noći potrebno je izvojiti 279 KM. Sa koronom i bez korone, Istanbul uvijek ide. U Turskoj je uvedena zabrana kretanja, koja se ne odnosi na turiste, a ljudi poštuju mjere. 

Ne treba vam policija da vam kaže da nosite masku, nego će vam prići građanin u upozoriti. Za Tursku ne treba PCR test, a nema ni mjera samoizolacije - rekla nam je Pjanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.