PREDSTAVNIČKI DOM

Osmanović: SNSD i HDZ preko neusvajanja budžeta osporavaju zakonitost izbora novih članova CIK-a

Budžet je trebo biti usvojen, bez obzira šta i kako se dešavalo na sjednici Vijeća ministara, kaže Osmanović

Osmanović: Uradili smo sve što je do nas. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

9.7.2020

Ono čega smo se pribojavali ostvarilo se, SNSD i HDZ preko neusvajanja budžeta i dalje osporavaju zakonitost izbora novih članova Centralne izborne komisije BiH (CIK), kazao je predsjednik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović.

- Da budem potpuno jasan upitno je dali oni uopće žele učestvovati na izborima koje bi provela ova Centralna izborna komisija. I SNSD i HDZ učestvuje u radu Vijeća ministara BiH i da je Vijeće usvojilo prijedlog Predsjedništvu BiH koje je također jednoglasno usvojilo prijedlog budžeta i predložilo ga Parlamentu BiH neprimjereno je i vrlo rijetko da pozicija glasa protiv onog što je prethodno usvojila. Simptomatično je da ni opozicijone stranke nisu glasale za budžet, SDP, Naša stranka i druge, a nisu imali nikakvih amandmana – pojasnio je Osmanović.

Dodao je da svi oni koji nisu podržali usvajanje budžeta nisu za to da se održe izbori, jer ih se očigledno pribojavaju.

Na pitanje novinara, da li ovakav rezultat glasanja ima veze sa dešavanjima na današnjoj sjednici Vijeća ministrara BiH, Osmanović kaže da nije trebalo u istu ravan dovoditi te stvari.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

- Budžet je trebo biti usvojen, bez obzira šta i kako se dešavalo na sjednici Vijeća ministara. Ono što SDA je prihvatila kao svoju obavezu, bili smo spremni da se na današnjoj sjednici Vijać imenuje direktori na one pozicije gdje je završena konkursna procedura i da se danas imenuje direktor SIPA-e i RAK-a i naravno da se poslje otvori pitanje drugih imenovanja gdje su procedure završene – naglasio je Osmanović. 

Prema njegovim riječima, reakcija HDZ-a je iznenadila SDA.

- Nesporno je da bi to bilo završeno u onom slučaju gdje su provedene procedure, ali to mora ići korak po korak. Zaključujem da rad Vijeća ministara nije trebalo vezati za današnje glasanje o budžetu. Imenovanja će biti završena, ali moraju se neke stvari usaglasiti. Negdje još trebaju da budu raspisani konkursi i tako dalje. Dogovor nije negiran, bilo je dogovoreno da se imenuje direktor SIPa-e i RAK-a i da se na prvoj narednoj sjednici imenuje ministar sigurnosti i onda bi se sve ostale stvari otkočile – poručio je Osmanović.

Dodao je da nije imao priliku da razgovara sa ministricom Biserom Turković, ali da misli kako se ona striktno pridržavala dogovora.

- Nemam nikakve informacije zašto je danas bila ovakva reakcija SNSD-a. Bili smo spremni da ispoštujemo dogovor, a nismo očekivali da će SNSD danas biti protiv budžeta, ali očeigledno da SNSD čuva neke relacije sa HDZ-om. Sve ustvari ovo je politikanstvo u pogledu prelamanja stvari preko CIK-a i pritisak na Sud BiH da se ospori imenovanje članova CIK-a. Ali to treba prepustiti pravosuđu, kako god Sud BiH odluči mi ćemo to prihvatiti – kategoričan je Osmanović.

Na pitanje novinara, kazao je da su sad više pesimistični nego prije par dana u pogledu održavanja izbora.

- Nismo očekivali ovakvu blokadu, ali još vjerejemo da ima prostora da se postigne dogovor. Ali ako budu ovakvi stavovi SNSD-a i HDZ-a očigledno je da nećemo moći usvojiti budžet. Mi smo uradili sve što smo mogli – zaključio je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.