VELIKANI

Safet Zec ekskluzivno za "Avaz": U Srebrenici sam se opet pitao zašto su ih ubili

Šta je smisao, šta je krajnji ishod te tragedije, tog užasnog ubijanja bez ikakvog smisla, upitao se umjetnik

Safet Zec u Srebrenici. Sarajevo.ba

Piše: Larisa Sarajlić - Ramović/Avaz.ba

20.5.2020

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici Grad Sarajevo, u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica - Potočari i Ateljeom Safet Zec, priprema veliku izložbu našeg slikara. Planirano je da prvi put u Bosni i Hercegovini bude postavljen slikarski opus "Egzodus", koji predstavlja krunu umjetničkog stvaralaštva Safeta Zeca. 

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić ističe kako su pripreme za izložbu već počele te je Safet Zec jučer s delegacijom Grada posjetio moguće lokacije za postavku. 

Zec je ekskluzivno za "Avaz" kazao da je duboko potresen doživio Srebrenicu. 

- Jučer sam prošao tim predjelom u periodu kada su pred nama beskrajni zeleni travnjaci, voćnjaci, šume... Taj predivni osjećaj zemlje, da postoji zemlja izdašna, bogata. I, naravno, prolazite kroz posljedice tog užasa i temeljno vama se postavlja pitanje: "Zašto? Zašto je to učinjeno? Šta je smisao, šta je krajnji ishod te tragedije, tog užasnog ubijanja bez ikakvog smisla?'' Tražite zapravo razlog zašto su ih ubijali - veoma emotivno govori Zec. 


Safet Zec u Srebrenici. Sarajevo.ba

Maestro Zec je jučer tokom obilaska Memorijalnog centra u Srebrenici odao pijetet žrtvama, ističući da se svijetu i dalje treba govoriti, i to jezikom umjetnosti istinu o genocidu.

Prema planovima, izložba "Egzodus", u koju su uključena neka od najznačajnijih djela posvećenih genocidu, bila bi postavljena u halama bivše fabrike akumulatora u okviru Memorijalnog centra, a otvorenje se očekuje nekoliko dana uoči 11. jula. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.