SARAJEVO

Čerkez: Ne dozvolimo da manjina koja ne poštuje mjere, ugrozi sve ostale

Ohrabrujuće informacije

Goran Čerkez. Fena

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

4.5.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izrazio je zadovoljstvo rezultatima s obzirom na to da u protekla 24 sata nije bilo novozaraženih te da prvi put imamo više oporavljenih nego aktivnih slučajeva.

- I dalje moramo biti oprezni. U narednom periodu potrebno je daljnje praćenje situacije. Počeli smo s opuštajućim mjerama i vidjet ćemo u narednom periodu kako će se to odraziti na broj novih pozitivnih slučajeva. Ono što je sigurno jeste da epidemija nije gotova i da će sigurno i dalje biti oboljelih, ali to će, nadamo se, biti kontrolirano. To zavisi od svih nas, koliko poštujemo mjere socijalne distance, nošenje maski i rukavica i pranje ruku - kazao je Čerkez. 

Istaknuo je da su napravljene određene analize, gdje je poređena situacija unutar BiH, ali i prema evropskim zemljama.

- Kada je u pitanju broj pozitivnih na milion stanovnika, BiH je tu, praktično, odmah iza Crne Gore. Imamo 56, dok Crna Gora ima 51,3 pozitivna na milion stanovnika. Kada gledamo broj umrlih, moram reći da BiH ima 2,26 smrtnost, s tim da je u FBiH smrtnost na milion 1,51 posto, dok je u RS 3,57 posto i nalazimo se odmah iza Srbije, Crne Gore i Slovenije - naglasio je Čerkez.

Goran Čerkez. Fena

Dodao je da je BiH, kada se poredimo s ostalim zemljama u Evropi, daleko ispred Austrije, Belgije, Švedske, Francuske i mnogih drugih.

- Ovome svemu su doprinijele mjere i pridržavanje mjera, odnosno one treće generacije, koji su bili duži period izolirani. Nadamo se da ćemo u liberalizaciju ići korak po korak. Ove sedmice razmatramo određene mjere i očekujemo da ubrzo počnu raditi gradski prijevoz, vrtići i bit će propisana određena pravila - potcrtao je.

Na kraju je još jednom apelirao na stanovništvo da se pridržava svih mjera.

- Ne dozvolimo da manjina koja ne poštuje mjere, ugrozi sve ostale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.