MINISTARSTVO ODBRANE

OSBiH: Uspješno okončano gašenje požara

U saopćenju je navedeno da se svi letovi provode uz sve potrebne sigurnosne mjere u vrijeme pandemije koronavirusa

Požari su uspješno lokalizirani. OSBiH

Avaz.ba / Srna

14.4.2020

Nakon višednevne uspješne upotrebe resursa Oružanih snaga BiH u gašenjima požara širom zemlje, danas nije bilo novih zahtjeva za pomoć u gašenjima požara.

U jeku epidemije koronavirusa, Oružane snage BiH učestvovale su u operacijama gašenja požara po pozivu i u potpunoj koordinaciji s civilnim strukturama u općinama Drvar, Tuzla, Prozor i Mostar.

- Požari su uspješno lokalizirani - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.


Izbačeno skoro 120.000 litara vode. OSBiH

Pripadnici Drugog helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga BiH iz kasarne Rajlovac helikopterima UH-1H iz zraka su gasili požare kod Drvara 19. marta, kod Tuzle u srijedu, 8. aprila, te istog dana drugim helikopterom na području općine Prozor, gdje su nastavili gašenje u četvrtak i petak, 9. i 10. aprila.

- Na području Mostara gasili su od petka, 10. aprila, gdje je angažman završen u ponedjeljak, 13. aprila - podsjetili su iz Ministarstva odbrane.

U saopćenju je navedeno da se svi letovi provode uz sve potrebne sigurnosne mjere u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Operacije gašenja požara uspješno su se izvršavale i pored nepovoljnih meteoroloških uvjeta, jakog vjetra te teško pristupačnog terena za helikopterske nalete s vedrom. Ukupno je utrošeno 41,8 sati resursa helikoptera Oružanih snaga BiH i izbačeno skoro 120.000 litara vode - naveli su iz Ministarstva.

Gasili požare i na području Mostara. OSBiH

U saopćenju podsjećaju da su, osim toga, pripadnici Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u noći sa nedjelje na ponedjeljak, sa 12. na 13. april, ljudskim i materijalnim resursima pružili podršku civilnim organima u gašenju i lokaliziranju požarišta na području Rujišta kod Mostara.

- Oružane snage BiH potpuno su tehnički osposobljene te profesionalno spremne i obučene da odgovore na sve zahtjeve civilnih struktura kada je riječ o požarima - naveli su iz Ministarstva.

U saopćenju se naglašava da će Oružane snage BiH djelovati na zahtjev i uz odobrenje Predsjedništva BiH te biti spremne da reagiraju u skladu sa zakonom propisanom misijom da bi pružile pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.