KORONAVIRUS

Mesihović: Nema mjesta panici, ali mora biti solidarnosti, discipline i razumijevanja

U Sarajevu još nema prijavljenih slučajeva zaraze

Rusmir Mesihović. Avaz

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

13.3.2020

Kanton Sarajevo trenutno nema saznanja o eventualnim slučajevima zaraze koronavirusom, kazao je za "Avaz" ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović.

On je rekao da sve zdravstvene ustanove u Sarajevu poduzimaju neophodne korake da, ukoliko se ovaj novi virus pojavi u KS, adekvatno odgovore. 

- Naš zdravstveni sistem odgovara na situaciju i poduzima sve mjere na osnovu uputa Svjetske zdravstvene organizacije i Federalnog štaba Ministarstva zdravstva - rekao je on.


Rusmir Mesihović. Avaz

Istakao je da nema mjesta panici, ali solidarnosti, discipline i razumijevanja mora biti.

- Svi moramo slušati upute Kriznog štaba. Sugerirao bih da se sve upute poštuju, od dezinfekcije, skupova, kontakta na dva metra, samoizolacije, prijave kontakata ljudima iz zemalja koji dolaze gdje je najveća zaraza. Veliki je posao u pitanju, velika odgovornost, ali borit ćemo se. Život je na prvom mjestu - kazao je Mesihović.

Što se tiče medicinske opreme, naše zdravstvene ustanove su spremne.

- Imamo 50-ak respiratora na KCUS-u i u Općoj bolnici. Odobrena su sredstva za kupovinu još desetak respiratora. U svakodnevnom sam kontaktu s menadžmentima. Trenutno se vrši nabavka još 10 respiratora za KCUS, a četiri za Opću bolnicu. Mi poduzimamo sve korake da se krene u nabavku novih - kazao je ministar Mesihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.