SARAJEVO

U Općoj bolnici postavljene "vodilje" za slijepe i slabovidne osobe

Opća bolnica je prva zdravstvena ustanova u BiH i regionu koja je počela s uvođenjem Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom

Posebno dizajnirane podne podloge radi lakšeg snalaženja slabovidnih pacijenata. Opća bolnica

Avaz.ba / Fena

26.2.2020

Taktilne podloge (vodilje) kako bi se olakšao dolazak slijepim i slabovidnim osobama na ljekarski pregled postavljene su u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u okviru implementacije Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI). 


Riječ je o podnim podlogama koje su posebno dizajnirane s ciljem lakšeg snalaženja slabovidnih pacijenata i njihovog samostalnog dolaska do ambulante, pojašnjeno je iz ove zdravstvene ustanove. 



Opća bolnica: Uvođenje Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom. Arhiv

Opća bolnica u Sarajevu je prije dvije godine počela s uvođenjem Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI). Projekt se realizira u saradnji s Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ). Uvođenje ovih standarda predstavlja načelo olakšanog i adaptibilnog pristupa zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim uslugama.

Opća bolnica je prva zdravstvena ustanova u BiH i regionu koja je počela s uvođenjem Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom. U proteklom periodu je završena edukacija osoblja vezano uz ove standarde, a 40 uposlenika je završilo i kurs znakovnog jezika kojim se sporazumijevaju gluhe i nagluhe osobe te su urađeni i potrebni građevinski i drugi radovi kako bi se osobama s invaliditetom omogućila što bolja usluga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.