PROCESI

Karadžićev i Mladićev svjedok odbrane negirao krivicu u Sudu BiH

Optužnica je potpuno izmišljena, ne osjećam se krivim. Izjašnjavam se da nisam kriv, kazao je Savčić

Savčić: Tvrdi da nije kriv. Arhiv

M. Aš. / Avaz.ba

10.2.2020

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), negirao je krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

- Optužnica je potpuno izmišljena, ne osjećam se krivim. Izjašnjavam se da nisam kriv - kazao je Savčić.

Sud BiH je 13. januara ove godine potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, i Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

U julu 2013. godine, na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, svjedočio je upravo Savčić, koji je ujedno bio i glavni istražitelj tima odbrane optuženog.
Savčić je svjedočio i na suđenju ratnom zločincu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.