RAZGOVOR

Popov: Sramotna promocija ratnih zločinaca obično ima podršku države

Revizija historije daje mogućnost desničarima ili, kao preksinoć, pristalicama Šešeljevih radikala da napadaju neistomišljenike

Popov: I pored očiglednih dokaza, ništa se neće dogoditi. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

7.2.2020

U zgradi beogradske Općine Stari Grad u utorak, uoči promocije skandalozne knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja "U Srebrenici nije bilo genocida", došlo je do brutalnog incidenta, kad su aktivisti Fonda za humanitarno pravo namjeravali podijeliti svoj "Dosje: Zločini nad Hrvatima u Vojvodini".

Silni udarci

Pristalice Srpske radikalne stranke, na inicijativu zločinca Šešelja, krenule su u obračun s neistomišljenicima i, uz upotrebu fizičke sile, istjerali napolje aktiviste i direktoricu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić. 

- Nisam samo ja bila na podu nego još dvije djevojke iz Fonda, a jednog mladića su izbacili kao da ga hoće gaziti nogama. Naišao je Šešelj, koji je rekao: "Izbacite je!" Nastalo je guranje, a od silnih udaraca smo se našle na podu. Onda su nas izbacili napolje - kazala je Kandić.

Direktor novosadskog Centra za regionalizam i srbijanski analitičar Aleksandar Popov kazao je za "Dnevni avaz" da je ovaj najnoviji događaj još jedan atak na drugačije i izražavanje drugačije misli te da predstavlja trend koji je zabrinjavajući za cjelokupno društvo u Srbiji.

- Takve sramotne promocije ratnih zločinaca obično imaju podršku države, jer na sceni u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, imamo reviziju historije. Još je gori podatak što je promocija održana u beogradskoj Općini Stari Grad, što je, vjerovatno, urađeno namjerno - kaže nam Popov za početak.

Dodaje da ova revizija historije daje mogućnost desničarima ili, kao preksinoć, pristalicama Šešeljevih radikala da napadaju neistomišljenike te da ne očekuje reakciju vlasti u Srbiji.

Bez reakcije

- Nikakvu reakciju vlasti ne očekujem. Možda bude nekih saslušanja, ali više od toga neće sigurno biti. Pogledajte samo proces koji se vodio protiv Gorana Davidovića, zvanog Firer. On je lider zabranjenog neonacističkog Nacionalnog stroja, koji je 2004. napao našu antifašističku kolonu. Taj je proces toliko razvučen da je moguće da se, i pored očiglednih dokaza, ništa ne desi - ističe Popov. 

Tabloidna ofanziva iz Srbije

Pitali smo Popova da prokomentira i aktuelne odnose Srbije i Crne Gore s obzirom na to da već nekoliko mjeseci traje tabloidna ofanziva iz Srbije na zvaničnu Podgoricu zbog usvajanja Zakona o vjeroispovijesti. 

Popov ističe da Srbija od proglašenja nezavisnosti Crne Gore nije prestala da se miješa u unutrašnje stvari te zemlje.

- Ako se sjećate, tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica kazao je da je Crna Gora "kvazidržava", što dovoljno govori kakvo je ponašanje zvaničnog Beograda prema Podgorici. U proteklim godinama otvoreno se vodila kampanja da se građani Crne Gore izjašnjavaju kao Srbi. Sve ovo nije dobro, jer na kraju krajeva, sve ovo odgovara Aleksandru Vučiću uoči predstojećih izbora, jer se on predstavlja kao zaštitnik svih Srba - zaključuje Popov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.