AKTUELNO

Peti prijem poljoprivrednika kod rukovodstva Modriče

Podrška i u narednom periodu

Prijem poljoprivrednika u Modriči. S. Jeremić

Piše: S. Jeremić / Avaz.ba

25.12.2019

Godina na izmaku nije bila povoljna za pčelare i voćare modričkog kraja. Međutim, proizvođači žitarica i povrća zadovoljno trljaju ruke. Ususret praznicima, načelnik Modriče organizirao je 5. susrete poljoprivrednih proizvođača s područja općine Modriča.  

Aco Ignjatović iz Krčevljana uzgaja ovce. Kaže, zanimanje koje može donijeti profit.

- Od poljoprivrede se može živjeti, ali se mora puno raditi. Pomažu mi članovi porodice. Imam oko 120 grla ovaca. Poslovi su za ovu godinu privedeni kraju i danas se lijepo družimo - rekao je Ivanović. 

Sakib Sarvan je jedan od najznačajnijih proizvođača trešnje u BiH. Nije zadovoljan onim što je 2019. donijela.

- Ova godina za višnjare i trešnjare je bila veoma loša. Imali smo obilne kiše i bilo je teško zaštititi trešnju, a i kvalitet je bio lošiji. Ovi susreti su veoma dobri jer razmijenimo iskustva, cijene repromaterijala i drugo. Širi se pozitivna energija - izjavio je Sakib Sarvan, proizvođač trešnje iz Tarevaca.


Stanje je podnošljivo

Prema riječima Dragiše Markovića iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, proizvođači žitarica i povrća su zadovoljni prinosima u 2019. 

- Većina poljoprivrednih proizvođača treba biti zadovoljna ovom godinom. Trave su rodile, žitarice su rodile. Imali smo visoke prinose poljoprivrednih kultura. Drugo je pitanje cijena, ali u narednom periodu trebamo više pažnje posvetiti organizaciji poljoprivrednog sektora. Sve funkcionira nekako, ali tržište teško funkcionira. Hvala Krekiću i saradnicima što organiziraju ovakve susrete, jedinstveni su u regionu - rekao je Marković. 

Načelnik Modriče Mladen Krekić čestitao je poljoprivrednicima na dosadašnjim rezultatima, poželjevši još bolje prinose u narednoj godini. 

- Prijem poljoprivrednih proizvođača je postao tradicija. S nama je i pomoćnik ministra za vodoprivredu. Ovdje su se okupili jedni zaista radni i vrijedni ljudi. Danas je prilika da jedni drugima čestitamo nastupajuće praznike - riječi su Mladena Krekića.  

Općina Modriča raspolaže sa 19 823 hektara obradivog zemljišta, a svake godine se zasije oko 14.500 hektara. Ove godine pravo na poticaje ostvarila su 222 poljoprivredna proizvođača. Za subvencije u oblasti poljoprivrede utrošeno je 135.000 maraka. 


Mladen Krekić. S. Jeremić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.