SAZNAJEMO

Debevec pisao čelnicima policijskih agencija: Najavljeni protesti predstavljaju sigurnosni rizik po Sud BiH

M. AŠČIĆ

27.5.2019

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, kako “Avaz” saznaje iz pouzdanih izvora bliskih sigurnosnim strukturama, uputio je danas pismo Mirsadu Viliću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Perici Staniću, direktoru SIPA-e, ali i Admiru Katici, ministru MUP-a Kantona Sarajevo.

Mali broj sudskih policajaca

Povod za pismo je najava mogućih građanskih protesta/demonstracija ispred kompleksa pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine u kojem traži od čelnika policijskih agencija da se uspostavi vanjsko osiguranje kompleksa, a radi zaštite Suda BiH.

- Svjedoci smo pojačanog medijskog izvještavanja u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, koje je smješteno u zgradi Državnog suda, te mogućih građanskih protesta (demonstracija) u narednim danima. Navedeno nosi i sigurnosni rizik po Sud Bosne i Hercegovine, sudije, osoblje, arhiv i drugo – istakao je Debevec u pismu.

Kako se u pismu pojašnjava, Sudska policija BiH štiti kapije kompleksa i unutrašnji prostor, ali nema ovlaštenja dalje od perimetra kapije oko tri četiri metra.

 -  Smatram neophodnim pozvati Vas da, u granicama ovlaštenja institucija kojima rukovodite, organizirate vanjsko osiguranje kompleksa pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, s ciljem zaštite Suda BiH i kako bi se osigurali nesmetano obavljanje svakodnevnih poslova, pristup stranaka i drugo, ukoliko i dođe do građanskih protesta (demonstracija) – istaknuto je.

Nasilne demonstracije

Također, kako je naveo Debevec, “smatram neophodnim informirati Vas da Sudska policija ne raspolaže dovoljnim kapacitetima da bi se zaštitila zgrada od mogućih nasilnih demonstracija i eventualnih pokušaja upada u zgradu.

Posebno Vas molim da vodite računa o ogromnom perimetru kompleksa i velikom stepenu sigurnosnog rizika i opasnosti za zgradu i mnogobrojne uposlene u slučaju izmicanja kontroli ovih demonstracija, zbog čega apeliram dislokaciju mjesta demonstracija na drugo, sigurnije mjesto. Ne raspolažem konkretnim i provjerenim informacijama, kao što su vrijeme, tačna lokacija i brojnost građana, te stoga smatram neophodnim pozvati Vas da odmah rasporedite određen broj osoba radi praćenja situacije - istaknuto je.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.