ŽIVOTNO DJELO

Junak „Romana jedne biografije“ je historija

Knjiga opisuje ukupna životna događanja koja su proizvela sudbinu i specifičnu biografiju Muhameda Filipovića

Uskoro promocija: Prvi dio dvotomnog romana akademika Muhamada Filipovića odnosi se na vrijeme od 1929. do 1989. godine

Piše: A. Nu.

9.5.2019

Akademik Muhamed Filipović, kako je to i najavio prije nekoliko mjeseci, objavio je svoje životno djelo „Roman jedne biografije“. Jučer je u Sarajevu primio prve primjerke prvog dijela dvotomnog romana, koji su izašli iz štampe.

Specifično i neobično

Dok je drugi dio knjige u pripremi te bi uskoro i on trebao ugledati svjetlo dana, naš najveći živući intelektualac u svojoj 90. godini za „Dnevni avaz“ otkriva da se prvi dio odnosi na vrijeme od 1929. do 1989. godine. Promocija se očekuje narednih dana u dogovoru s izdavačem i sponzorima, a među najvećima je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), čiji je akademik Filipović i predsjednik.

- Djelo nosi neobičan naslov, jer ne predstavlja čistu biografiju gdje osoba o kojoj je riječ izlaže okolnosti i peripetije svoga života, nego se opisuju ukupna životna događanja koja su proizvela jednu ljudsku sudbinu i specifičnu biografiju čovjeka, Muhameda Filipovića. Ali, on ne želi govoriti o sebi, niti da drugi govore o njemu, nego želi da ukupnost zbivanja kroz koja je u prošao pokažu šta je on, ko je on, kako je nastao, kako se razvijao i kakav je život ostvario - ističe akademik Filipović.

Pojašnjava da je „Roman jedne biografije“ specifično i neobično djelo pisano tako da prikaže sve okolnosti i sagleda u cjelini život autora.

Kolotečina i okolnosti

- Roman je uvijek roman cjelovitosti života njegovog junaka. Ovdje junaka nema, junak je historija koja je formirala i proizvela jednu ličnost koja ima svoje karakteristike po kojima je prepoznatljiva, a s druge strane neprestano sama dovodi u pitanje svoj životni put tražeći izlaz iz kolotečine u koju ga okolnosti ubacuju, a on želi da se emancipira od onoga što je životna nužnost i pokaže da osoba o kojoj se radi može i sama da kreira sopstvenu sudbinu – kaže profesor Muhamed Filipović. EGIDA 

Drugi dio „Romana jedne biografije“ sadržavat će period od 1990. godine koji zbog promjena koje su nastupile u životima svih, kako kaže akademik Filipović, zaslužuje drugačiji način opisa.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.