TUŽILAŠTVO BIH

Suđenje za zločine u Brčkom: Ratno predsjedništvo je bilo legalni organ vlasti

Formirano kako bi vršilo funkciju civilne vlasti

Arhiv

Avaz.ba

28.8.2018

Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u proljeće 1992. godine formirano Ratno predsjedništvo, kako bi civilna vlast mogla funkcionirati, i da je predsjednik bio optuženi Đorđe Ristanić.

Miodrag Zeljić, nekadašnji član Ratnog predsjedništva u Brčkom, rekao je da je to tijelo formirano kako bi vršilo funkciju civilne vlasti i da je na njegovom čelu bio optuženi Ristanić.

Svjedok je kazao da je prisustvovao na nekoliko sjednica Predsjedništva, i to samo kada se raspravljalo o pitanjima pravosuđa, jer je bio i predsjednik Višeg suda u Bijeljini.

Kasnije je, prema Zeljiću, formiran Izvršni odbor, koji je trebao izvršavati odluke Ratnog predsjedništva.

Zeljić je rekao da su se odluke Ratnog predsjedništva donosile većinom glasova i da Ristanić nije mogao samostalno djelovati. Prema svjedoku, Predsjedništvo se nije uplitalo u vojnu vlast.

Prisjetio se incidenta kada su paravojne jedinice zauzele zgradu Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) u Brčkom i kada su naoružane osobe uhapsile Ristanića.

- Bio sam prisutan kada su dvije naoružane osobe s uperenim puškama došle i odvele Ristanića u SUP. Bio sam tu dok je bio talac. Prijetili su mu da će ga likvidirati. Paravojne jedinice nisu priznavale Ristanića kao predsjednika Ratnog predsjedništva, niti Predsjedništvo kao legalni organ vlasti - pojasnio je svjedok.

Prema njegovim riječima, vojska je imala kompletnu vlast jer je imala oružje i oni su vršili mobilizaciju, naoružavanje ljudstva i raspoređivanje. Zeljić je dodao da nije imao saznanja o sabirnim centrima.

Ristanić, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen je da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Na današnjem suđenju iskaz je dao još jedan svjedok, čiju izjavu i identitet je zabranjeno objavljivati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.