SAD - BIH

''Newsweek'': Trampovi saradnici pomažu SNSD-u, stranci čiji lider zagovara separatizam

Vlada RS

Newsweek

8.8.2018

Bivši saradnici kampanje Donalda Trampa (Trump) Džejson Osborn (Jason Osborne) i Majk Rubino (Mike) angažirani su kao lobisti za političku partiju u Bosni i Hercegovini (SNSD), koja favorizira separatizam i ima usku saradnju s Rusijom, piše poznati američki magazin ''Newsweek''.

Magazin, koji se poziva na dokumente iz vlade SAD, tvrdi da Osborn i Rubino sada pomažu stranci Milorada Dodika, predsjednika RS.

''Newsweek'', također, podsjeća da je američko ministarstvo trezora sankcioniralo Dodika prošle godine za održavanje referenduma o proslavi dana RS te je Vašington utvrdio da referendum sprečava napore da se sprovede Dejtonski sporazum. 

- Dodik je nazvao Bosnu ''neuspješnom državom'' i tvrdio da bi RS bilo bolje kada bi se odvojila od ostatka zemlje, potez koji bi, prema tvrdnjama mnogih analitičara, izazvao novi sukob - navodi se u tekstu.

SNSD, stranka Milorada Dodika, nikada nije bila sankcionirana te je legalno za Osborna i Rubina da lobiraju u korist iste. Ipak, za stručnjake je upitno je li pametno za republikance da sarađuju sa strankom čiji lider zagovara separatizam i ima uske veze sa Rusijom.


- Dokumenti i istraživanja nedavno su otkrili da lokalna policija u RS dobiva obuku iz Rusije u vojnom stilu i sakuplja vojnu opremu, a što bi se koristilo za promociju separatizma - navodi ''Newsweek''.

Osim toga, Osborn je za magazin "Mother Jones" rekao da je SNSD usmeno pristao platiti 10.000 dolara mjesečno svojoj lobističkoj firmi ''Twin Rocks Global'', koju su on i Rubino osnovali prošlog mjeseca.

On je, također, rekao da je pomogao uspostavljanju sastanaka za premijerku RS Željku Cvijanović tokom posjete Vašingtonu u julu, uključujući i sastanak s poznatim proruskim republikanskim kongresmenom Danom Rohrabačerom iz Kalifornije.

U saopćenju za medije je navedeno i da se Cvijanović sastala s Trampovim najbližim saradnicima Kelien Konvej (Kellyanne Conway), Sarom Hakabi Sanders (Sarah Huckabee Sanders) i Korijem Levandovskim (Corey Lewandowski). Navodno se sastala i s Trampovim savjetnikom Stivom Banonom (Steve Bannon), koji razmatra opciju pružanja podrške desničara u Evropi osnivanjem fondacije u Briselu.

Nije prvi put da se Levandivski ili neki od njegovih saradnika sastao s balkanskim liderima. On je još u aprilu otputovao u Srbiju, gdje se sastao s Aleksandrom Vučićem te mu ponudio da telefonskim putem razgovara s Trampom.

Levandovski je, ipak, negirao sve navode da lobira u korist Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.