PODACI

Vlast i građani u FBiH čuvaju novac: Na štednim računima umrtvljeno 16 milijardi KM

Piše: S. NUMANOVIĆ

25.7.2018

Na dan 31. marta 2018. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine na računima je ležalo 16.058.079.000 KM! Riječ je o novcu oročenom kod banaka. Nešto malo više od polovine tog iznosa, 8,6 milijardi KM, novac je građana većeg bh. entiteta.

Institucije Vlade Federacije i javna preduzeća u njenom vlasništvu na oročenim bankovnim računima drže nešto malo više od tri milijarde KM. Ostatak oročenog novca pripada privatnim preduzećima i bankama.

Više izvora

Dok se država zadužuje, istina po uglavnom niskim kamatama, milijarde su neiskorištene.

- To je šteta! Naš narod nije preduzimljiv. Radije štedi nego da investira - kaže prof. dr. Muris Čičić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.  

Adnan Terzić, direktor „Autocesta Federacije BiH“, nudi da se dio tog novca ipak aktivira.

- Ako Evropska investicijska banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investiraju u cestogradnju u BiH, zašto to ne bi učinila i naša Centralna banka? Mi garantiramo da može zaraditi više na kamatama ako investira u cestogradnju nego što zaradi držeći novac u stranim bankama uz minimalnu kamatu, koja bi uskoro mogla biti čak i negativna – rekao je on za „Dnevni avaz“.

Terzić: Garantirana isplativost


Terzić je inicirao emitiranje obveznica „Autocesta“ u iznosu od 100 miliona KM.

Cilj mu je privući i do milijardu KM umrtvljenog kapitala BiH. 

- Želimo ubrzati proces izgradnje i namjera nam je pozvati i druge investitore da ulažu. Ne mislim samo na kineske, turske ili azerbejdžanske nego i na građane i firme iz BiH te privatne evropske firme. Svi su dobrodošli, ako nude dobre uslove. A može im se isplatiti - ističe Terzić.

Naglašava da mu je ambicija da to bude tek početak i da se gradnja novih kilometara autoputa i brzih cesta finansira iz više kvalitetnih izvora.

Negativne kamate

Za profesora Čičića podatak o oročenim milijardama pokazatelj je i da su banke možda i „previše oprezne“. 


Čičić: Banke da više ulažu


- Razumijem da banke čuvaju novac. Ali, mislim da su i previše oprezni. Kapital koji drže u BiH ili vani, nema neku posebnu kamatu, čak sada počinju imati negativnu kamatnu stopu. Šteta je što više ne investiraju – kaže on.

Stanje nije tako loše

Čičić ukazuje na to da podaci o oročenim milijardama pokazuju i da stanje u Federaciji i nije tako crno, kakvim se uporno prikazuje.

- Ovdje, dakle, ima mnogo više kapitala i resursa za standard nego što mislimo. Čim imate toliku štednju, stanje je bolje nego što se prezentira.

Ali, imajte na umu da su oročena sredstva Vlade i javnih preduzeća disperzirana po brojnim računima i najčešće se kratkoročno zadrže. Dakle, nije sve to na jednoj gomili, pa da se može s nje uzimati.

Dakle, dobra je vijest da para ipak ima. Loša je da se novac ne investira, nego štedi – zaključuje Čičić. 

2,5 milijardi oročenih sredstava privatnih firmi

467 miliona KM veća štednja građana danas nego 2016. 

57,9 posto depozita je u KM

6,8 milijardi KM konvertirano uglavnom u euro

93,3 posto vlasnika oročenog novca ima adresu u FBiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.