PETRIČ

Reis Kavazović na otvorenju Šehidske džamije: Vjerujem u hrabrost svih Srebreničana i ona se neće moći uništiti

S današnjeg otvaranja džamije u Petriči

S. SMAJLOVIĆ

10.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U prisustvu velikog broja vjernika danas je u srebreničkom naselju otvorena nova Šehidska džamija, koju je finansirao vakif Meho Tepić, Srebreničanin, koji živi radi u Americi. 

Prva džamija u ovom naselju podignuta je prije 350 godina, koja je srušena, a nakon Drugog svjetskog rata izgrađena drvena, kojom su se vjernici služili sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je izgrađena nova.

- Ova, kao i još 21 džamija na srebreničkoj općini porušene su tokom agresije na BiH. Zahvaljujući donatorima, džematlijama i četvorici vakifa, dosada je na ovoj općini obnovljeno njih 18, a ostalo je još četiri od koje su dvije u izgradnji - kazao je glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić.

Obraćajući se prisutnima, reisu-l-ulema Rijaseta Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović naglasio je da se ovdje vide bol i tuga, ali u velikom napretku porodica šehida, koje Srebrenicu dižu iz pepela i time stvaraju opstanak na ovim prostorima.

- Nije lako u Srebrenici razdvojiti emocije i tugu, koje su izmiješane. Vjerujem u hrabrost svih Srebreničana i ona se neće moći uništiti. Budite jedinstveni i nemojte između sebe graditi plotove i govoriti ružne riječi. Dođite u Srebrenicu kada kod možete - poručio je vjernicima reis Kavazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.