BIH

Ombudsman o cijeni karata za vožnju Trebevićkom žičarom

Avaz.ba

3.4.2018

Odluka da stranci vožnju Trebevićkom žičarom trebaju plaćati 20 KM, a državljani BiH 6 KM izazvala je burne reakcije u našoj zemlji, a razmatrao je i ombudsman za zaštitu prava potrošača, zaključivši da ona nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini. 

- Prijevoz žičarom je usluga javnog prijevoza i kao takva spada u ekonomske usluge od općeg interesa. Usluga koja ispunjava osnovne potrebe potrošača na tržištu, odnosno usluga javnog prijevoza, kao i ostale ekonomske usluge imaju javno-pravni karakter koje su im prenesene od općine, grada ili kantona. Način finansiranja usluga iz navedenog sektora je ne samo iz cijene usluge nego i iz proračuna osnivača, što potvrđuje javno-pravni karakter tih usluga - saopćeno je iz ove institucije.

Kako su istaknuli, u cilju osiguranja efikasnosti pružanja navedenih usluga, Zakon o zaštiti potrošača definirao je kriterije u korist potrošača koje je davatelj usluge obavezan poštovati.

- Jedan od tih kriterija je, između ostalih, i jednakost u pristupu i tretmanu svih potrošača. Pravilna primjena tog principa značila bi da davatelj usluge pruža uslugu potrošačima na isti način i pod istim uvjetima. Međutim, to ne znači da davatelj usluge ne može dati popuste za određene grupe lica (djeca, invalidi, penzioneri...), ali je to obavezan jasno istaknuti. Ipak, praksa formiranja različite cijene usluge za vožnju sarajevskom žičarom za lokalno stanovništvo i strane državljane je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača - piše u saopćenju ove institucije.

Navodi se da se ovom praksom krši osnovni princip jednakosti u pristupu i tretmanu svih potrošača, kao i ostali principi na štetu potrošača i time se potrošači dovode u neravnopravan i diskriminiran položaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.